Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije (CROSBI ID 554281)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Varga, Tatjana ; Kubanović, Veronika ; Bukovčan, Renata ; Kaštelanac, Dragica ; Petric, Ivana Vladimira ; Gašparec-Skočić, Ljiljana.
hrvatski
Ispitivanje hlapivih spojeva u rakijama metodom plinske kromatografije
Esteri, aldehidi i alkoholi kao nus-proizvodi alkoholne fermentacije, najodgovorniji su za formiranje arome jakih alkoholnih pića a njihova količina specificira kvalitetu ovih proizvoda. Na deset rakija podrijetlom od grožđa i vina iz različitih regija Hrvatske provedeno je određivnje hlapivih spojeva: metanola, aldehida, estera i viših alkohola metodom plinske kromatografije. Dobiveni rezultati ukazuju da se rakije dobivene od grožđa ili vina, razlikuju u koncentracijama istraživanih hlapivih spojeva, što može biti uvjetovano različitim sirovnama, uvjetima skladištenja za vrijeme fermentacije, tehnološkim postupcima proizvodnje i dozrijevanja.
hlapivi spojevi; plinska kromatografija; rakija
nije evidentirano
engleski
Determination of volatile compounds in brendy by GC method
nije evidentirano
volatile compounds; gas chromatografy; brendy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
757-758-x.
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova: 41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Jovanović, Sonja ; Kovačević, Vlado.
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
953-6331-39-x
Podaci o skupu
41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma
predavanje
01.01.2006-01.01.2006
Opatija, Hrvatska