Nutritivna vrijednost pet kultivara rajčice uzgojene na kamenoj vuni (CROSBI ID 155174)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra ; Pliestić, Stjepan
hrvatski
Nutritivna vrijednost pet kultivara rajčice uzgojene na kamenoj vuni
Kakvoća svježih plodova rajčice uzgojene na kamenoj vuni u hidroponu definirana je unutarnjim parametrima: udjelom suhe tvari, topivom suhom tvari, ukupnom kiselošću, pH, količinom NaCl i L- askorbinske kiseline. Istraživane su sorte: Antinea, Belle, E 27.31299, Hally 344 i Spacestar. Rajčica je posađena u ploče kamene vune dimenzije 100x15x7, 5 cm. U volumen supstrata od 11, 25 L posađene su tri biljke međusobnog razmaka 33 cm. Pokus je postavljen po metodi slučajnog blok rasporeda u 4 ponavljanja, a uzorkovanje je provedeno u tri roka berbe i to u mjesecima: lipanj, srpanj i kolovoz.Udio suhe tvari bio je od 4, 35 do 5, 49% ; šećera od 3, 0 do 4, 2 % ; ukupnih kiselina od 0, 16 do 0, 46% ; vrijednosti pH od 4, 31 do 4, 83 ; soli od 0, 07 do 0, 20% i L-askorbinske kiseline od 12, 47 do 23, 94 mg/100 g svježe sirovine. Testiranjem razlika u osnovnom kemijskom sastavu istraživanih sorti dobivene su razlike u udjelu soli kod drugog roka berbe u prvoj godini istraživanja.
rajčica ; kemijski sastav ; hidropon ; sorte
nije evidentirano
engleski
Nutritional value of five tomato cultivars grown on rockwool
Kakvoća svježih plodova rajčice uzgojene na kamenoj vuni u hidroponu definirana je unutarnjim parametrima: udjelom suhe tvari, topivom suhom tvari, ukupnom kiselošću, pH, količinom NaCl i L- askorbinske kiseline. Istraživane su sorte: Antinea, Belle, E 27.31299, Hally 344 i Spacestar. Rajčica je posađena u ploče kamene vune dimenzije 100x15x7, 5 cm. U volumen supstrata od 11, 25 L posađene su tri biljke međusobnog razmaka 33 cm. Pokus je postavljen po metodi slučajnog blok rasporeda u 4 ponavljanja, a uzorkovanje je provedeno u tri roka berbe i to u mjesecima: lipanj, srpanj i kolovoz.Udio suhe tvari bio je od 4, 35 do 5, 49% ; šećera od 3, 0 do 4, 2 % ; ukupnih kiselina od 0, 16 do 0, 46% ; vrijednosti pH od 4, 31 do 4, 83 ; soli od 0, 07 do 0, 20% i L-askorbinske kiseline od 12, 47 do 23, 94 mg/100 g svježe sirovine. Testiranjem razlika u osnovnom kemijskom sastavu istraživanih sorti dobivene su razlike u udjelu soli kod drugog roka berbe u prvoj godini istraživanja.
tomato ; chemical composition ; hydrponics system ; cultivars
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano