Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stupanj sposobnosti laboratorija u području analitike vina procjenjen međulaboratorijskom usporedbom (CROSBI ID 554340)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Kubanović, Veronika ; Bukovčan, Renata ; Gašparec-Skočić, Ljiljana. Stupanj sposobnosti laboratorija u području analitike vina procjenjen međulaboratorijskom usporedbom // Zbornik radova: Drugi simpozij Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025 / Gašljević, Višnja. (ur.). Zagreb: Hrvatsko mjeriteljsko društvo, 2008. str. 1-3

Podaci o odgovornosti

Kubanović, Veronika ; Bukovčan, Renata ; Gašparec-Skočić, Ljiljana.

hrvatski

Stupanj sposobnosti laboratorija u području analitike vina procjenjen međulaboratorijskom usporedbom

Sudjelovanje u ocjenama sposobnosti daje laboratorijima objektivna sredstva za procjenu i dokazivanje pouzdanosti podataka koje proizvode. Stoga je svrha ocjene sposobnosti laboratorija utvrđivanje kvalitete rada i provedbe određenog mjerenja. Jedna od glavnih primjena ovog postupka je utvrđivanje sposobnosti laboratorija za provedbu kompetentnog mjerenja, čime se kupcima daje dodatna sigurnost u rad laboratorija. Cilj je ovoga rada bio organiziranje projekta ocjene sposobnosti laboratorija koji se bave analitikom vina u Republici Hrvatskoj međulaboratorijskom usporedbom. Sudjelovao je 31 laboratorij sa ili bez uspostavljanog sustava kvalitete (akreditirani prema normi 17025, ovlašteni od odgovarajućeg Ministarstva, sa potvrdom tehničke osposobljenosti, te u sustavu velikih ili malih vinarija). Pripremljenim uzorcima vina testirana je homogenost i stabilnost što je potvrđeno odgovarajućom statističkom obradom podataka. U uzorku je ispitivano deset parametara: relativna gustoća, alkoholna jakost, suhi ekstrakt, reducirajući šećeri, pepeo, pH, ukupna kiselost, hlapiva kiselost, slobodni i ukupni sumporni dioksid. Metode određivanja bile su slobodan izbor laboratorija. Iz rezultata dobivenih za 10 ispitivanih parametara izračunate su z-vrijednosti i za većinu laboratorija se bile niske, čak i za parametre koji su određivani različitim metodama.

međulaboratorijska usporedba; vino; z-vrijednost

nije evidentirano

engleski

The level of laboratory competence in field of wine analitic judged by interlaboratory proficiency testing

nije evidentirano

proficiency testing; wine; z-score

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-3.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova: Drugi simpozij Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025

Gašljević, Višnja.

Zagreb: Hrvatsko mjeriteljsko društvo

953-97050-7-x

Podaci o skupu

Drugi simpozij Iskustva laboratorija u primjeni HRN EN ISO/IEC 17025

predavanje

01.01.2008-01.01.2008

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Temeljne tehničke znanosti