Prisutnost polikloriranih bifenila u hrani – toksičnost i rizici (CROSBI ID 355257)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kvakan, Kristina
Šimić, Branimir
hrvatski
Prisutnost polikloriranih bifenila u hrani – toksičnost i rizici
Poliklorirani bifenili (PCB-i) su velika skupina sintetskih organokloriranih spojeva koji se međusobno razlikuju u fizikalno– kemijskim i toksikološkim svojstvima te imaju tendenciju bioakumuliranja u okolišu i biokoncentriranja u hranidbenom lancu. Uslijed toga, ljudi mogu biti izloženi PCB-ima preko kontaminirane vode i hrane (riba, meso i mliječni proizvodi). Proizvodnja i uporaba PCB-a je određenim zakonskim propisima ograničena u većini zemalja Europske unije, dok je u nekim čak i zabranjena. Danas je opća populacija primarno izložena ovim spojevima putem konzumacije kontaminirane hrane. Dosadašnja znanstvena istraživanja ukazuju na razne negativne biološke i toksične učinke PCB-a na ljudsko zdravlje. Njihov utjecaj na ljudsko zdravlje i dalje ostaje tema brojnih istraživanja u toksikologiji okoliša i medicini. Cilj ovog završnog rada je na temelju literaturnih podataka pružiti uvid u probleme kontaminacije PCB-ima u okolišu i namirnicama.
poliklorirani bifenili; kontaminacija hrane; rizici
nije evidentirano
engleski
Presence of polychlorinated biphenyls in food - toxicity and risks
nije evidentirano
polychlorinated biphenyls; food contamination; risks
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb