Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost polikloriranih bifenila u hrani – toksičnost i rizici (CROSBI ID 355257)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kvakan, Kristina Prisutnost polikloriranih bifenila u hrani – toksičnost i rizici / Šimić, Branimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Kvakan, Kristina

Šimić, Branimir

hrvatski

Prisutnost polikloriranih bifenila u hrani – toksičnost i rizici

Poliklorirani bifenili (PCB-i) su velika skupina sintetskih organokloriranih spojeva koji se međusobno razlikuju u fizikalno– kemijskim i toksikološkim svojstvima te imaju tendenciju bioakumuliranja u okolišu i biokoncentriranja u hranidbenom lancu. Uslijed toga, ljudi mogu biti izloženi PCB-ima preko kontaminirane vode i hrane (riba, meso i mliječni proizvodi). Proizvodnja i uporaba PCB-a je određenim zakonskim propisima ograničena u većini zemalja Europske unije, dok je u nekim čak i zabranjena. Danas je opća populacija primarno izložena ovim spojevima putem konzumacije kontaminirane hrane. Dosadašnja znanstvena istraživanja ukazuju na razne negativne biološke i toksične učinke PCB-a na ljudsko zdravlje. Njihov utjecaj na ljudsko zdravlje i dalje ostaje tema brojnih istraživanja u toksikologiji okoliša i medicini. Cilj ovog završnog rada je na temelju literaturnih podataka pružiti uvid u probleme kontaminacije PCB-ima u okolišu i namirnicama.

poliklorirani bifenili; kontaminacija hrane; rizici

nije evidentirano

engleski

Presence of polychlorinated biphenyls in food - toxicity and risks

nije evidentirano

polychlorinated biphenyls; food contamination; risks

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

15.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija