Peradarstvo : biološki i zootehnički principi : udžbenik za studente poljoprivrednih fakulteta (CROSBI ID 743988)
Druge vrste radova | ostalo
• Obrazovni materijal (nedefinirano )
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Has-Schön Elizabeta ; Kralik, Davor ; Šperanda, Marcela
Kralik, Gordana
hrvatski
Peradarstvo : biološki i zootehnički principi : udžbenik za studente poljoprivrednih fakulteta
Udžbenik Peradarstvo – biološki i zootehnički principi na suvremen način upoznaje studente sveučilišnih preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, kao i stručnih studija te uzgajivače peradi o mnogim aspektima peradarske proizvodnje. U udžbeniku se opisuju biološki i zootehnički principi na osnovi suvremenih spoznaja iz selekcije, uzgoja, hranidbe i tehnologije proizvodnje pri intenzivnom iskorištavanju pojedinih kategorija kokoši, pura, gusaka i pataka. Posebno su prikazani pokazatelji kvalitete mesa peradi i jaja, kao i modificiranje njihovog prehrambenog sastava u pravcu proizvodnje funkcionalne hrane. Za maksimalno iskorištavanje genetskog potencijala peradi potrebno je poznavati građu i funkciju organskih sustava. Tako je iscrpno obrađen kostur peradi, karakterističan u odnosu na ostale kralješnjake. Obrađeni su dišni sustav, krvožilni i limfni sustav, probavni sustav, sustav organa za izlučivanje, spolni sustav, enodkrini sustav i osjetila. Naglasak je stavljen na funkciju probavnog i spolnog sustava zbog osobite važnosti njihovog poznavanja za studente zootehničkih studija. Uz metaboličke procese koji su zajednički svim kralježnjacima iscrpno su opisane i objašnjene specifične metaboličke prilagodbe karakteristične za kralježnjake koji lete, poput peradi. Tako treba izdvojiti kao posebno značajne one dijelove poglavlja koji se bave metabolizmom spojeva koji sadrže dušik (osobito sintezu mokraćne kiseline), posebnostima metabolizma lipida, prijenosom kisika hemoglobinom, metaboličkim procesima u jajetu, kao i kontrolnim metaboličkim mehanizmima i specifičnom ulogom pojedinih hormona, različitom od one u čovjeka i drugih kralježnjaka. U udžbeniku je opisana moderna tehnologija koja je sve više prisutna u peradarskoj proizvodnji. Danas uzgoj peradi predstavlja potpuno automatizirani proces s minimalnim fizičkim naprezanjima zootehničara. Zbog intenzivnog razvoja tehnologija, tehnički sustavi u uzgoju peradi sve su složeniji i sofisticiraniji te zahtijevaju educiranost djelatnika. Opisane norme i standardi usklađeni su s europskim uredbama. Suvremena proizvodnja peradi složeni je proces koji zahtijeva stručnu i znanstvenu educiranost uzgajivača, zootehničke uvjete prilagođene genetskom potencijalu današnjih pasmina i hibrida peradi, kao i zadovoljavanje visokih standarda u pogledu zaštite okoliša. U udžbeniku su prikazana saznanja mnogih autora, ali i vlastitog znanstvenog rada. Knjiga pruža studentima i stručnjacima veliki broj korisnih informacija i dobra je osnova za daljnje znanstveno i stručno usavršavanje.
peradarstvo ; podrijetlo ; biološka osnova ; morfologija ; fiziologija ; metabolizam ; nasljeđivanje ; selekcija ; genetika ; hranidba ; rast ; nastambe ; oprema
nije evidentirano
engleski
Poultry science : biological and zootechnical principles : textbook for students of Agricultural Universities
nije evidentirano
poultry science ; origin ; biological pathway ; morphology ; physiology ; metabolism ; inheritance ; selction ; genetics ; feeding ; growth ; stables ; mechanisation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Osijek : Mostar: Poljoprivredni fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
612
2009.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-6331-60-4