Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Znanstveni projekt Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (CROSBI ID 155434)

Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika

Galić, Kata Znanstveni projekt Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane // Polimeri : časopis za plastiku i gumu, 29 (2008), 3; 189-191

Podaci o odgovornosti

Galić, Kata

hrvatski

Znanstveni projekt Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane

Ovaj znanstveni projekt, koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske uključuje i znanstvenike Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljicu prof. dr. sc. Katu Galić, asistenticu dipl. ing. Miu Kurek i suradnicu mr. sc. Milicu Gačić ; tako i stručnjake iz gospodarstva: dr. sc. Sašu Mrkića iz tvrtke Kraš d.d., te Zorana Gošeka, dipl. ing. i Marija Ščetara, dipl. ing., zaposlenike tvrtke Podravka d.d. Istraživanje je od velike važnosti ne samo za prehrambenu industriju, za pakiranje niza različitih proizvoda (hrane i pića), već i za farmaceutsku industriju gdje se također zahtijevaju barijerna svojstva ambalažnog materijala. Važnost istraživanja očituje se ne samo u tome da se iznađu mogućnosti za produljenje trajnosti proizvoda već i u udovoljavanju zakonskim propisima, i nacionalnim (NN 48/2008) i propisima Europske unije (2002/72/EC), koji se odnose na materijale u dodiru s hranom. Samim pakiranjem hrane u različitu ambalažu isključivanjem utjecaja niza čimbenika iz okoline kao što je npr. utjecaj kisika, produljuje se trajnost upakiranog sadržaja. Zbog toga je nužno eksperimentalnim metodama provesti karakterizaciju ambalažnih materijala s poboljšanim barijernim svojstvima, što je važno za dobavljače materijala i krajnje korisnike ambalaže (prehrambenu industriju).

projekt; polimeri; pakiranje; hrana

nije evidentirano

engleski

Scientific project Permeation properties of some polymers used for food packaging

nije evidentirano

project; polymers; packaging; food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29 (3)

2008.

189-191

objavljeno

0351-1871

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice
Indeksiranost