Znanstveni projekt Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane (CROSBI ID 155434)
Prilog u časopisu | prikaz, osvrt, kritika
Podaci o odgovornosti
Galić, Kata
hrvatski
Znanstveni projekt Permeacijska svojstva nekih polimernih materijala za pakiranje hrane
Ovaj znanstveni projekt, koji je odobrilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske uključuje i znanstvenike Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, voditeljicu prof. dr. sc. Katu Galić, asistenticu dipl. ing. Miu Kurek i suradnicu mr. sc. Milicu Gačić ; tako i stručnjake iz gospodarstva: dr. sc. Sašu Mrkića iz tvrtke Kraš d.d., te Zorana Gošeka, dipl. ing. i Marija Ščetara, dipl. ing., zaposlenike tvrtke Podravka d.d. Istraživanje je od velike važnosti ne samo za prehrambenu industriju, za pakiranje niza različitih proizvoda (hrane i pića), već i za farmaceutsku industriju gdje se također zahtijevaju barijerna svojstva ambalažnog materijala. Važnost istraživanja očituje se ne samo u tome da se iznađu mogućnosti za produljenje trajnosti proizvoda već i u udovoljavanju zakonskim propisima, i nacionalnim (NN 48/2008) i propisima Europske unije (2002/72/EC), koji se odnose na materijale u dodiru s hranom. Samim pakiranjem hrane u različitu ambalažu isključivanjem utjecaja niza čimbenika iz okoline kao što je npr. utjecaj kisika, produljuje se trajnost upakiranog sadržaja. Zbog toga je nužno eksperimentalnim metodama provesti karakterizaciju ambalažnih materijala s poboljšanim barijernim svojstvima, što je važno za dobavljače materijala i krajnje korisnike ambalaže (prehrambenu industriju).
projekt; polimeri; pakiranje; hrana
nije evidentirano
engleski
Scientific project Permeation properties of some polymers used for food packaging
nije evidentirano
project; polymers; packaging; food
nije evidentirano