Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije (CROSBI ID 554615)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kovaček, Damir ; Ninčević, Antonela ; Miljević, Ivana ; Vikić-Topić, Dražen ; Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Ćurić, Duška ; Karlović, Damir ; Fegeš, Maja
hrvatski
Kemijske promjene pšenične krupice tijekom postupka ekstruzije
Posljednjih pedesetak godina nailazimo na sve veću primjenu postupka ekstruzije u prehrambenoj i fermentativnoj industriji. Tijekom procesa ekstruzije dolazi do kemijskih promjena u sirovini izazvanih toplinskom i mehaničkom energijom u ekstruderu. Pod utjecajem visoke temperature i tlaka dolazi do unakrsnog povezivanja što ima za posljedicu promjene proteinske strukture, te nastanka novih izopeptidnih veza. Budući da nastanak novih izopeptidnih veza doprinosi največim dijelom promjenama nutritivnih svojstava gotovog, ekstrudiranog proizvoda, naša istraživanja bila su usmjerena na proučavanje i interpretaciju njihovog nastanka primjenom metoda molekularnog modeliranja i FT-IR spektroskopije.
ekstruzija; izopeptidne veze; molekularno modeliranje; FT-IR spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Chemical Changes of Wheat Semolina During the Extrusion Cooking
nije evidentirano
extrusion; isopeptide bonds; molecular modeling; FT-IR spectroscopy
nije evidentirano
Podaci o prilogu
965-970.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of the 4th International Scientific Conference on Production Engineering (RIM 2003)
Karabegović, Isak ; Jurković, Milan ; Doleček, Vlatko
Bihać:
9958-624-16-8
Podaci o skupu
International Scientific Conference on Production Engineering
predavanje
01.01.2003-01.01.2003
Bihać, Bosna i Hercegovina