Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne (CROSBI ID 155455)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Leto, Josip ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Metić, Ivana Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne // Mljekarstvo, 59 (2009), 237-243

Podaci o odgovornosti

Knežević, Mladen ; Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Leto, Josip ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Metić, Ivana

hrvatski

Utjecaj dodatka aditiva na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže lucerne

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka aditiva &#8220; Sill All&#8221; na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika sjenaže od lucerne. Lucerna je silirana u fenološkoj fazi cvatnje oko 40 % biljaka u bale ovijene plastičnom folijom bez dodatka aditiva ili s dodatkom aditiva u količini od 2 L t-1 biljne mase. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između lucerne silirane bez aditiva i lucerne silirane s dodatkom aditiva u udjelu suhe tvari (ST) (632 g i 631 g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 921 g organske tvari (OT) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno više (P<0, 001) u odnosu na lucernu siliranu s dodatkom aditiva (902 g OT kg-1 ST). Lucerna silirana bez aditiva sadržavala je 141 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, što je bilo statistički značajno više (P<0, 001) u odnosu na lucernu siliranu s aditivom (139 g SP kg-1 ST). Lucerna silirana s aditivom sadržavala je statistički značajno manje kiselih detergent vlakana (KDV) (P<0, 001) u odnosu na lucernu siliranu bez aditiva (445 g kg-1 ST i 456 g kg-1 ST, respektivno) i nižu pHvrijednost (P<0.001) (5, 29 i 5, 56 respektivno). Nisu utvrđene statistički značajne razlike između ispitivanih hranidbenih tretmana u ad libitum konzumaciji svježeg obroka, ST obroka, u mjerenim parametrima probavljivosti, niti u balansu N. Zaključeno je da je u ovom istraživanju dodatak aditiva sjenaži lucerne doveo do značajnih promjena kemijskog sastava, ali promjene kemijskog sastava nisu utjecale na mjerene biološke parametre (ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika).

sjenaža lucerne; aditiv; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost; balans N

nije evidentirano

engleski

Effects of additive application upon ad libitum intake, in vivo digestibility and nitrogen balance of alfalfa haylage

nije evidentirano

alfalfa haylage; additive; ad libitum intake; in vivo digestibility; N balance

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

2009.

237-243

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Indeksiranost