Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus (CROSBI ID 474162)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Halt, Marija, Jukić, Jasminka ; Pavlović, Hrvoje
hrvatski
Onečišćenje brašna i jaja u prahu plijesnima roda Aspergillus
Ispitan je stupanj onečišćenja brašna i jaja u prehu, kao osnovnih sirovina za proizvodnju tjestenine, plijesnima. Posebna se pozornost obratila plijesnima roda Aspergillus, mogućim producentima mikotoksina. Brašno je prosječno bilo onečišćeno s 820 kolonija plijesni u 1 g, a jaja u prahu s 60 kolonija plijesni u 1 g. U brašnu i jajaima u prahu prevladavale su vrste iz rodova: Aspergillus (80,19%), Penicillium (17,35%), Mucor (0,42%), Cladosporium (0,16%), Rhizopus (0,11%), Fusarium (0,11%) i Alternaria (0,11%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus (poznatog producenta aflatoksina) ustanovljena je u 8 uzoraka brašna (od 81 analiziranog) dok jaja u prahu (20 analiziranih uzoraka) nisu bila onečišćena ovom plijesni. Vrsta plijesni Aspergillus albus (mogući producent citrinina) ustanovljena je u 63 uzorka brašna (77,78%) i 5 uzoraka jaja u prahu (25%). U 7 uzoraka jaja u prahu i jednom uzorku brašna ustanovljena je i vrsta Aspergillus versicolor (mogući producent sterigmatocistina). Kako se plijesni i njihovi metaboliti brašnom i jajima u prahu mogu unijeti u tjesteninu, mikrobiološkoj ispravnosti ovih sirovina treba obratitit zasluženu pozornost.
brašno; jaja u prahu; plijesni; Aspergillus
nije evidentirano
engleski
Contamination of flour and egg powder by moulds of Aspergillus species
nije evidentirano
flour; egg powder; moulds; Aspergillus
nije evidentirano
Podaci o prilogu
43-x.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
2. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna, Brašno-kruh '99
poster
26.10.1999-29.10.1999
Opatija, Hrvatska