Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka (CROSBI ID 355401)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Buntić, Ivan
Mioč, Boro
hrvatski
Čimbenici proizvodnosti i kemijskog sastava kozjeg mlijeka
Proizvodnja kozjeg mlijeka ima najveći trend povećanja u svijetu u odnosu na kravlje i ovčje mlijeko. Zbog visoke terapeutske i hranidbene vrijednosti potrošnja kozjeg mlijeka je u stalnom porastu. Sve veća potražnja mlijeka i velike proizvodne mogućnosti, utjecale su na razvoj kozarstva i činjenicu da kozarstvo postaje važna poljoprivredna grana u mnogim dijelovima svijeta, osobito u Mediteranskim zemljama. U radu su navedeni najvažniji čimbenici koji utječu na proizvodnju kozjeg mlijeka (pasmina, hranidba, tjelesni okvir, dob koze, stadij laktacije, trajanje laktacije, morfologija vimena, veličina legla, sezona jarenja i temperatura zraka). Obrađen je i kemijski sastav mlijeka (mliječna mast, bjelančevine, laktoza, mineralne tvari i vitamini), te čimbenici koji utječu na kemijski sastav mlijeka.
mliječnost; genotip; hranidba; laktacija; morfologija vimena; sezona jarenja
nije evidentirano
engleski
Factors affecting goat milk production and chemical composition
nije evidentirano
milk yield; genotype; nutrition; lactation period; udder morphology; seson of kidding
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
17.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb