Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Problemi održavanja kakvoće plodova agruma nakon berbe (CROSBI ID 355442)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jurča, Ivana Problemi održavanja kakvoće plodova agruma nakon berbe / Jemrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Jurča, Ivana

Jemrić, Tomislav

hrvatski

Problemi održavanja kakvoće plodova agruma nakon berbe

Gubici svježih plodova agruma zbog međunarodne trgovine, ali i njihove podložnosti propadanju nakon berbe kreće se između 20-40%. Velike gubitke niza korisnih tvari često prouzrokuju neodgovarajuće vrijeme i način berbe, neodgovarajuća temperatura čuvanja te napad patogena. Rješenje tih problema leži u različitim tretmanima poslije berbe koji smanjuju gubitak svježih plodova agruma. Najzastupljeniji i najučinkovitiji su kemijski tretmani iako oni sa sobom nose zdravstvene rizike i probleme onečišćenja okoliša. Fizikalni i biološki tretmani predstavljaju alternativna rješenja. Iako slabije učinkovitosti sve češće se koriste jer osim zaštite od patogena poboljšavaju i kvalitetu plodova. Kombinacijom kemijskih tretmana s biološkim ili fizikalnim tretmanima učinkovito se suzbijaju patogeni i održava kakvoća plodova agruma nakon berbe.

agrumi; patološki poremećaji agruma; fiziološki poremećaji agruma; kemijski tretmani; fizikalni tretmani; biološki tretmani; kombinirani tretmani

nije evidentirano

engleski

Keeping postharvest quality of Citrus fruit

nije evidentirano

citrus; patology; physical treatments; biological treatments; combined treatments

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

12.03.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Strojarstvo, Poljoprivreda (agronomija)