Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji (CROSBI ID 474176)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Klapec, Tomislav
hrvatski
Funkcionalna hrana - Novi izazov za zdravu prehranu u prehrambenoj tehnologiji
U 20. stoljeću je porasla svijest o tome da svrha prehrane nije samo puko zadovoljenje gladi nego se stavlja naglasak na značajan utjecaj koji prehrana ima na zdravlje i spriječavanje bolesti. U tom smislu su se prije dvadesetak godina na tržištu razvijenih zemalja počele pojavljivati prve namirnice za koje se tvrdilo da pomažu u spriječavanju ili liječenju nekih bolesti. Popularnost tzv. funkcionalne hrane je brzo rasla zato što su prehrambene tvrtke u tome vidjele mogućnost brze zarade, te je to ubrzo dovelo i do zakonske regulative radi spriječavanja zloporabi. Funkcionalnom hranom se naziva bilo kakva promijenjena namirnica (dodatkom ili genetskim inženjeringom) bogata sastojcima za koje je znanstvenim istraživanjima utvrđeno pozitivno djelovanje na zdravlje. Postoji više različitih imena za namirnice koje imaju potencijal spriječavanja ili liječenja bolesti, uključujući farmahranu, kemopreventivne tvari, nutraceutike, designer foods, i sl., a svima je zajedničko da se njihovi aktivni sastojci mogu naći u uobičajenim namirnicama na tržištu, ali se u funkcionalnoj hrani (FH) nastoji povisiti njihova koncentracija bioinženjeringom ili pripremom specijalnih tj. dizajniranih namirnica.
funkcionalna hrana
nije evidentirano
engleski
Functional foods - New challenge for healthy nutrition in food technology
nije evidentirano
functional food
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
Stručni skup nastavnika prehrambene tehnologije
pozvano predavanje
03.07.2000-03.07.2000
Osijek, Hrvatska