Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda (CROSBI ID 355501)

Ocjenski rad | diplomski rad

Berlančić, Tanja Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda / Primorac, Ljiljana (mentor); Flanjak, Ivana (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Berlančić, Tanja

Primorac, Ljiljana

Flanjak, Ivana

hrvatski

Antioksidativni kapacitet i udio polifenola kestenovog meda

Zadatak ovog rada bio je odrediti antioksidativni kapacitet i udio ukupnih polifenola kestenovog meda (Castanea sativa Miller). Analizirano je 15 uzoraka, sakupljenih od pčelara s područja Hrvatske. Udio ukupnih polifenola određen je modificiranom Folin-Ciocalteu metodom, a antioksidativni kapacitet s dvije metode: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) i DPPH (1, 1-difenil-2-pikril-hidrazil) metodom. Sadržaj ukupnih polifenola kretao se od 129, 1 do 212, 6 mg galne kiseline/kg meda, antioksidativni kapacitet, određen FRAP metodom, od 216, 7 do 354, 3 &#181; M Fe(II), te DPPH metodom, izražen kao IC50, od 11, 34 do 21, 36 mg/ml. Između ukupnih polifenola i antioksidativnog kapaciteta određenog FRAP metodom nađena je visoka pozitivna korelacija (r=0, 954, p<0, 05), kao i sa DPPH vrijednostima izraženim kao 1/IC50 (r=0, 899, p<0, 05).

kestenov med; antioksidativni kapacitet; udio ukupnih polifenola

nije evidentirano

engleski

Antioxidant capacity and total polyphenolic content in chestnut honey

The aim of this work was to determine antioxidant capacity and total polyphenolic content in chestnut honey (Castanea sativa Miller). 15 samples, originating from Croatia, were collected from beekeepers. The total polyphenolic content was determined by modifed Folin-Ciocalteu method, while for determination of the antioxidant capacity two methods were used: FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) and DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) method. The total polyphenolic content ranged from 129,1 to 212,6 mg gallic acid/kg honey, the antioxidant capacity, determined by FRAP method, from 216,7 do 354,3 μM Fe(II), and by DPPH method, expressed as IC50, from 11,34 to 21,36 mg/ml. Between total polyphenolic content and antioxidant capacity determined by FRAP method high positive correlation was found (r = 0,954, p < 0,05), as well as with DPPH values expressed as IC50 (r = 0,899, p < 0,05).

chestnut honey; antioxidant capacity; total polyphenolic content

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

17.07.2009.

obranjeno

109:070647

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice