Doprinos kruha i peciva unosu željeza (CROSBI ID 355642)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vojvodić, Senka
Čačić Kenjerić, Daniela
Banjari, Ines
hrvatski
Doprinos kruha i peciva unosu željeza
Deficit željeza je najprisutniji nutritivni poremećaj u svijetu, a najčešće se javlja, kao i anemija, kod žena reproduktivne dobi, trudnica i djece. Danas se sve više pažnje posvećuje ispitivanju mogućnosti utjecaja na te poremećaje putem prehrane. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati kruh i peciva kao izvor željeza i mogućnost njihovog utjecaja na deficit željeza i anemiju. Za određivanje količine željeza korištena je spektrofotometrijska metoda sa o-fenantrolinom. Analizom je utvrđeno da najviše željeza, 0, 54 mg Fe/100 g uzorka, sadrži graham kruh, dok najmanje željeza ima u crnoj pereci, koja sadrži 0, 15 mg Fe/100 g uzorka. S obzirom na rezultate analize može se zaključiti da među uzorcima nema značajne razlike u sadržaju željeza i da kruh i peciva, s obzirom da zadovoljavaju mali % RDA za željezo za žene reproduktivne dobi (kao rizične skupine), max. 6, 56 % RDA, nisu značajan izvor željeza, te stoga ne mogu značajno utjecati na unos željeza. Muškarci, s obzirom na puno manje potrebe za željezom od žena, zadovoljavaju značajno veći % RDA za željezo.
deficit željeza; anemija; kruh i peciva; spektrofotometrijska metoda; RDA
nije evidentirano
engleski
Contribution of bread and baking to iron intake
nije evidentirano
iron deficiency; anaemia; bread and baking; spectrophotometric method; RDA
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
30.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek