Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Doprinos kruha i peciva unosu željeza (CROSBI ID 355642)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vojvodić, Senka Doprinos kruha i peciva unosu željeza / Čačić Kenjerić, Daniela (mentor); Banjari, Ines (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Vojvodić, Senka

Čačić Kenjerić, Daniela

Banjari, Ines

hrvatski

Doprinos kruha i peciva unosu željeza

Deficit željeza je najprisutniji nutritivni poremećaj u svijetu, a najčešće se javlja, kao i anemija, kod žena reproduktivne dobi, trudnica i djece. Danas se sve više pažnje posvećuje ispitivanju mogućnosti utjecaja na te poremećaje putem prehrane. Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati kruh i peciva kao izvor željeza i mogućnost njihovog utjecaja na deficit željeza i anemiju. Za određivanje količine željeza korištena je spektrofotometrijska metoda sa o-fenantrolinom. Analizom je utvrđeno da najviše željeza, 0, 54 mg Fe/100 g uzorka, sadrži graham kruh, dok najmanje željeza ima u crnoj pereci, koja sadrži 0, 15 mg Fe/100 g uzorka. S obzirom na rezultate analize može se zaključiti da među uzorcima nema značajne razlike u sadržaju željeza i da kruh i peciva, s obzirom da zadovoljavaju mali % RDA za željezo za žene reproduktivne dobi (kao rizične skupine), max. 6, 56 % RDA, nisu značajan izvor željeza, te stoga ne mogu značajno utjecati na unos željeza. Muškarci, s obzirom na puno manje potrebe za željezom od žena, zadovoljavaju značajno veći % RDA za željezo.

deficit željeza; anemija; kruh i peciva; spektrofotometrijska metoda; RDA

nije evidentirano

engleski

Contribution of bread and baking to iron intake

nije evidentirano

iron deficiency; anaemia; bread and baking; spectrophotometric method; RDA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

30.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija