Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pekarski kvasac (CROSBI ID 355691)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Juranić, Sanja Pekarski kvasac / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Juranić, Sanja

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Pekarski kvasac

Tema završnog rada je pekarski kvasac, Saccharomyces cerevisiae. On se u proizvodnji pekarskih proizvoda koristi još od davnina i neophodan je za dobar razvoj tijesta i kruha. Kvasac je jednostanični organizam koji sadrži kompleks enzima pomoću kojih fermetira šećere uz nastajanje etanola i CO2. Ugljični dioksid utječe na razvoj tijesta i završni volumen. Primjena raznih dodataka može utjecati na aktivnost kvasca u tijestu. Kvasci se proizvode u različitim oblicima ovisno o zahtjevima koji se žele postići i vrsti pekarskog proizvoda koji se želi proizvesti. Tehnologija koja se bavi proizvodnjom kvasca je puno napredovala te se mogu proizvesti kvasci posebno određenih osobina. Melasa je osnovna sirovina za proizvodnju pekarskog kvasca. Za dizanje tijesta se osim kvasaca mogu koristiti i razni kemijski spojevi, ali se najbolje osobine dizanog tijesta postižu primjenom pekarskog kvasca.

pekarski kvasac; kompleks enzima; melasa

nije evidentirano

engleski

Baker's yeast

This final labour is about baker's yeast, Saccharomyces cerevisiae. The use of yeast in bredmaking is very old and it is essential for good dough and bread development. Yeast is one single sell organism which contains enzyme complex which converts sugars to ethanol and carbon dioxide. Carbon dioxide has influence on dough development and final bread volume. Usage of additives can influence on yeast activity in dough. Yeast is produced in various forms which depend of certain demands and type of bread form. Technology of breadmaking is so much improved that can produce yeasts with specific characteristics. Molasses are basic material for baker's yeast production. Except usage of yeast, different chemical leavening can be used but the best characteristics have the one with baker's yeast.

baker's yeast; enzime komplex; molasse

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

14.07.2009.

obranjeno

109:813934

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice