Pekarski kvasac (CROSBI ID 355691)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Juranić, Sanja
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Pekarski kvasac
Tema završnog rada je pekarski kvasac, Saccharomyces cerevisiae. On se u proizvodnji pekarskih proizvoda koristi još od davnina i neophodan je za dobar razvoj tijesta i kruha. Kvasac je jednostanični organizam koji sadrži kompleks enzima pomoću kojih fermetira šećere uz nastajanje etanola i CO2. Ugljični dioksid utječe na razvoj tijesta i završni volumen. Primjena raznih dodataka može utjecati na aktivnost kvasca u tijestu. Kvasci se proizvode u različitim oblicima ovisno o zahtjevima koji se žele postići i vrsti pekarskog proizvoda koji se želi proizvesti. Tehnologija koja se bavi proizvodnjom kvasca je puno napredovala te se mogu proizvesti kvasci posebno određenih osobina. Melasa je osnovna sirovina za proizvodnju pekarskog kvasca. Za dizanje tijesta se osim kvasaca mogu koristiti i razni kemijski spojevi, ali se najbolje osobine dizanog tijesta postižu primjenom pekarskog kvasca.
pekarski kvasac; kompleks enzima; melasa
nije evidentirano
engleski
Baker's yeast
This final labour is about baker's yeast, Saccharomyces cerevisiae. The use of yeast in bredmaking is very old and it is essential for good dough and bread development. Yeast is one single sell organism which contains enzyme complex which converts sugars to ethanol and carbon dioxide. Carbon dioxide has influence on dough development and final bread volume. Usage of additives can influence on yeast activity in dough. Yeast is produced in various forms which depend of certain demands and type of bread form. Technology of breadmaking is so much improved that can produce yeasts with specific characteristics. Molasses are basic material for baker's yeast production. Except usage of yeast, different chemical leavening can be used but the best characteristics have the one with baker's yeast.
baker's yeast; enzime komplex; molasse
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
14.07.2009.
obranjeno
109:813934
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek