Uvid u fenolni sastav voća i proizvoda od voća (CROSBI ID 355719)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ljubetić, Katija
Katalinić, Višnja
Ljubenkov, Ivica
hrvatski
Uvid u fenolni sastav voća i proizvoda od voća
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti udio ukupnih fenolnih spojeva, te pojedinih flavonoida i fenolnih kiselina u alkoholnim ekstraktima suhog voća koje se koristi kao sirovina u procesu proizvodnje, kao i u ekstraktima gotovih proizvoda: džemovima, marmeladama i voćnom namazu. Za određivanje koncentracije ukupnih fenola korištena je spektrofotometrijska metoda po Folin-Ciocalteu. Za separaciju, identifikaciju i kvantifikaciju pojedinih fenolnih kiselina i flavonoida korištena je visoko-tlačna tekućinska kromatografija na reverznoj fazi (HPLC-RP-DAD). Pomoću retencionih vremena i kalibracijske krivulje poznatog fenolnog spoja urađena je identifikacija i kvantifikacija pojedinih flavonoida i fenolnih kiselina u ekstraktima sirovina i gotovih proizvoda. Potvrđene su razlike u sastavu i količini pojedinih fenolnih spojeva.
Fenolne kiseline ; Flavonoidi ; Suho voće ; Proizvodi od voća ; HPLC
nije evidentirano
engleski
Insight in the phenolic composition of fruit and fruit products
nije evidentirano
Phenolic acids ; flavonoids ; Dry fruit ; Fruit products ; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
07.10.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split