Proizvodnja jaretine sa znakom ekološkog proizvoda Hrvatske (CROSBI ID 555631)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Shek-Vugrovečki, Ana ; Radin, Lada ; Ljubičić, Iva ; Pejaković, Jadranka ; Šimpraga, Miljenko
hrvatski
Proizvodnja jaretine sa znakom ekološkog proizvoda Hrvatske
Krš kao specifični oblik reljefa čini 48, 9% hrvatskog teritorija. Većinu oskudnih poljoprivrednih površina na kršu čine pašnjaci koji pružaju gotovo idealne uvjete za razvoj ekološkog stočarstva, a prisutnost niskog raslinja idealne preduvjete za razvoj kozarstva. Osim za proizvodnju mesa i mlijeka, u današnje vrijeme ponovo se uviđa važnost ekstenzivnog uzgoja koza radi održavanja terena brstom, čime se uvelike smanjuje rizik od požara na tim vrlo rizičnim područjima mediteranskog dijela Hrvatske. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije iz 2008. u Hrvatskoj je evidentirano 54.210 životinja, a pretpostavlja se da se uzgaja oko 65.000 koza. Od evidentiranog broja 53% koza se uzgaja u Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a u pasminskom sastavu dominira hrvatska šarena koza. Hrvatsku šarenu kozu odlikuje otpornost i dugovječnost u najsurovijim uvjetima uz malu proizvodnju mlijeka te se stoga uzgaja uglavnom za proizvodnju mesa. Izrazita prilagođenost krškim uvjetima i mala potreba za brigom vlasnika čine ju idealnom za ekstenzivnu, a time i ekološku proizvodnju u toj regiji. Na osnovi tih spoznaja, pokrenut je projekt: "Proizvodnja jaretine sa znakom ekološkog proizvoda Hrvatske". Projekt se realizira na četiri proizvodna stada hrvatske šarene koze na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na području grada Knina i okolice. Projektom se prate uvjeti držanja i dobrobiti, hranidbe te posebno zdravlje životinja (klinički pregled ; određivanje hematoloških i biokemijskih profila ; koprološka pretraga i mikrobiološka pretraga ; preventivna zdravstvena zaštita i liječenje životinja) sukladno Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (NN 13/02 ; 10/07). Uz to, naglasak je na edukaciji stočara i nadzoru proizvodnje, odnosno, njenoj usklađenosti sa Zakonom i Pravilnikom. Dakle, ciljevi Projekta su: 1) proizvodnja jaradi i jarećeg mesa koje će znakom ekološkog proizvoda Hrvatske potrošaćima garantirati izvornost i kvalitetu ; 2) marketinška priprema proizvoda za domaće i inozemno tržište ; 3) razvoj ekološkog kozarstva na krškim područjima Republike Hrvatske, i 4) brži gospodarski razvoj krških područja s naglaskom na područja od posebne državne skrbi.
jaretina; krš; ekološka proizvodnja; hrvatska šarena koza
nije evidentirano
engleski
Production of goat kid meat marked as an ecological product of Croatia
nije evidentirano
goat kid meat; karst; ecological production; Croatian coloured goat
nije evidentirano
Podaci o prilogu
154-155.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka, Znanstveno stručni sastanak Veterinarska znanost i struka
Kozačinski, Lidija ; Maltar-Strmečki, Nadica ; Štoković, Igor
Zagreb: Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6062-73-7
Podaci o skupu
Znanstveno-stručni sastanak "Veterinarska znanost i struka"
poster
01.10.2009-02.10.2009
Zagreb, Hrvatska