Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobna populacija lavande s različitih područja Republike Hrvatske (CROSBI ID 355757)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Radošević, Valerija Mikrobna populacija lavande s različitih područja Republike Hrvatske / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Radošević, Valerija

Markov, Ksenija

hrvatski

Mikrobna populacija lavande s različitih područja Republike Hrvatske

Lavanda je aromatična biljka koja posjeduje mnoga ljekovita svojstva.Lavandino eterično ulje, čaj, cvjetovi te oparak od svježih cvjetova koriste se u medicini, prehrani, kozmetici, farmaceutici i prirodnim terapijama. Lavanda također posjeduje antiseptička, antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. U ovom radu provedena su istraživanja mikrobne populacije lavande na četiri uzorka sa četiri različita područja Republike Hrvatske: Oklaj, Istra te sa dva mjesta na otoku Hvaru. U istraživanim uzorcima određivane su slijedeće mikrobne populacije: Escherichia coli, Salmonella sp., enterobakterije, aerobne mezofilne bakterije i plijesni. Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da je samo na uzorku Hvar 1 došlo do porasta enterobakterija u količini koju ne dozvoljava Pravilnik o mikrobiološkim standardima za namirnice. To je bilo očekivano zbog lavandinog antimikrobnog odnosno antifungalnog djelovanja.

mikrobna populacija; lavanda; antimikrobno djelovanje

nije evidentirano

engleski

Microbial populations of lavander in various areas of the Republic of Croatia

nije evidentirano

microbial population; lavander; antimicrobial effect

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

04.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija