crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 430408

Zbornik radova

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Crnogorska standardna varijanta policentričnog standardnog jezika
( Montenegrin standard variety of a polycentric standard language )
Izvornik: Jezička situacija u Crnoj Gori – norma i standardizacija: radovi sa međunarodnog naučnog skupa, Podgorica 24.-25.5.2007. / Ostojić, Branislav (ur.). - Podgorica : Crnogorska akademija nauka i umjetnosti , 2008. 35-47 (ISBN: 978-86-7215-207-4).
Skup: Jezička situacija u Crnoj Gori – norma i standardizacija
Mjesto i datum: Podgorica, Crna Gora, 24-25.5.2007.
Ključne riječi: sociolingvistika; jezična politika; službeni jezik; standardni jezik; policentrični jezik; nacionalne varijante; međusobna razumljivost; dijalektalna osnova; kultura; ime jezika; hrvatski; srpski; bosanski; crnogorski; srpskohrvatski
( sociolinguistics; language policy; official language; standard language; polycentric language; national varieties; mutual intelligibility; dialect basis; culture; language name; Croatian; Serbian; Bosnian; Montenegrin; Serbo-Croatian )
Sažetak:
U članku se govori o odnosu ustava i jezika. Na nizu primjera država koje u ustavu nemaju odredbu o službenom jeziku pokazuje se da proglašavanje službenim jezikom neke države nije kriterij za postojanje ili nepostojanje nekog standardnog jezika. U vezi s tim opisuje se nezavisnost sociolingvistike od državnopravnih odredbi. Nadalje se u članku definiraju osnovna svojstva standardnog jezika, a zatim policentričnog standardnog jezika. Jezična situacija u Crnoj Gori, Bosni, Srbiji i Hrvatskoj uspoređuje se sa situacijom u drugim policentričnim jezicima koji imaju nekoliko nacionalno različitih varijanata. Nakon toga se u članku tematizira nepodudaranje nacije s jezikom i nepodudaranje kulture s jezikom. Opširnije se govori o imenu jeziku.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Puni text rada: 430408.CRNOGORSKA_STANDARDNA_VARIJANTA.PDF (tekst priložen 14. Lip. 2010. u 15:12 sati)
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 14. Lis. 2009. u 14:38 sati
Napomene:
Rad je indeksiran u MLA International Bibliography, u Linguistic Bibliography i u Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4