crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 430505

Zbornik radova

Autori: Kordić, Snježana
Naslov: Opis jezika na osnovi funkcionalno-semantičkih kategorija
( Language description based on functional semantic categories )
Izvornik: Štokavski književni jezici u porodici slovenskih standardnih jezika, Podgorica 8. i 9. sept. 2000. / Nikčević, Vojislav ; Perović, Sreten (ur.). - Podgorica : Crnogorski PEN Centar ; Dukljanska akademija nauka i umjetnosti , 2004. 73-81 (ISBN: 86-906753-0-2).
Skup: Međunarodni naučni skup Štokavski književni jezici u porodici slovenskih standardnih jezika
Mjesto i datum: Podgorica, Crna Gora, 8-9.09.2000.
Ključne riječi: lingvistika; gramatika; semantika
( linguistics; grammar; grammar book; semantics )
Sažetak:
Gramatički opis i uređivanje poglavlja unutar gramatike može kretati od forme ili od značenja. Obilježje svih domaćih gramatika je da polaze od forme i da nju uzimaju kao osnovni kriterij za organiziranje opisa. Do sada se nije pokušalo krenuti od značenja i uzeti semantiku kao osnovni kriterij za organiziranje opisa. Upravo na tom planu bi se mogli učiniti pomaci jer pristup koji bi uzimao semantiku za polazište ima svojih prednosti, koje su u domaćoj gramatičkoj praksi još potpuno neiskorištene. Prva gramatika koja bi bila pisana s takvom koncepcijom ne može ni u kojem slučaju iscrpiti temu, ali može svojim primjerom uvesti jedan potpuno novi model pisanja znanstvenih gramatika te potaknuti praksu da nastavi dalje u tom, novom smjeru. Što takav pristup znači za mogućnosti uspoređivanja različitih jezika, nije potrebno posebno isticati. Kada se zna da su funkcionalno-semantičke kategorije univerzalne, da u svakom jeziku postoje sredstva kojima se izražava prostor, vrijeme, lice, način itd., onda je jasno koliko se ovakvom novom koncepcijom pisanja gramatike u kojoj jezgru čini opis kategorija pruža jedna potpuno nova mogućnost za uspoređivanje jezika. Takva gramatika može dati poticaj za intenzivniji i plodniji daljnji rad koji će omogućiti cjelovitiji uvid u osnovne jezične funkcionalno-semantičke kategorije i njihovo ostvarivanje u raznim jezicima.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: Ostalo
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Puni text rada: 430505.OPIS_JEZIKA_NA_OSNOVI_FUNKCIONALNO.PDF (tekst priložen 15. Lis. 2009. u 13:00 sati)
Upisao u CROSBI: skordic@public.hr (skordic@public.hr), 15. Lis. 2009. u 13:00 sati
Napomene:
Rad je indeksiran u MLA International Bibliography, u Linguistic Bibliography i u Online-Bibliographie der deutschsprachigen Slavistik.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4