Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Voda za piće – jučer, danas, sutra (CROSBI ID 555890)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Habuda-Stanić, Mirna ; Kalajdžić, Brankica ; Kuleš, Mirko Voda za piće – jučer, danas, sutra // Book of Abstracts of 4th Conference about production and processing of food "agroTECH" / Miličević, Dijana (ur.). Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2009. str. 45-x

Podaci o odgovornosti

Habuda-Stanić, Mirna ; Kalajdžić, Brankica ; Kuleš, Mirko

hrvatski

Voda za piće – jučer, danas, sutra

Čista i pitka voda neprocjenjiv je prirodni resurs, koji u 21.stoljeću uslijed opće globalizacije i industrijalizacije nesumnjivo postaje značajno strateško i gospodarsko pitanje o kojem ovisi opći razvitak neke države. Podzemne i površinske vode su osnovni resursi iz kojih se najveći dio populacije snabdijeva vodom za piće, no u većem dijelu svijeta, uslijed nekoliko desetljeća lošeg gospodarenja, u navedenim vodenim resursima pojavljuju se sve veći broj različitih kemijskih polutanata, kao i različitih patogenih mikroorganizama koji pred stručnjake i znanstvenike postavljaju nove izazove u iznalaženju novih i razvoju postojećih tehnologija obrade vode za piće. Značajan doprinos u razvoju pojedinih tehnologija obrade vode ima i razvoj analitičkih metoda, koje su, uslijed povećanja senzibilnosti i detektiranja prisutnosti pojedinih polutanata u vodi, rezultirale postavljanjem novih ili smanjenjem postojećih vrijednosti maksimalno dozvoljenih koncentracija (MDK) pojedinih kemijskih tvari ili njihovih spojeva u vodi za piće. Proces obrade vode za piće podrazumijeva primjenu različitih fizikalnih, kemijskih ili bioloških procesa u cilju uklanjanja određenih kemijskih tvari i njihovih spojeva, te nepoželjnih mikroorganizama, koji uslijed svoje prisutnosti ili povećane koncentracije imaju negativan utjecaj na zdravstvenu ili estetsku ispravnost vode za piće. U ovom radu biti će dan prikaz konvencionalnih i novih tehnologija koje se najčešće primjenjuju u pogonima za kondicioniranje vode za piće.

voda za piće; kondicioniranje vode; filtracija; koagulacija; dezinfekcija; membranske tehnologije

nije evidentirano

engleski

Drinking Water – yesterday, today, tomorrow

nije evidentirano

drinking water; water conditioning; filtration; coagulation; disinfection; membrane processes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

45-x.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Miličević, Dijana

Tuzla: Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli

978-9958-9118-3-5

Podaci o skupu

4th Conference about production and processing of food "agroTECH"

poster

24.09.2009-24.09.2009

Gradačac, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija