Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Hrvatske izvorne pasmine ovaca: klaonički pokazatelji i odlike janjećih trupova (CROSBI ID 555977)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Vnučec, Ivan ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro Hrvatske izvorne pasmine ovaca: klaonički pokazatelji i odlike janjećih trupova // Zbornik predavanja: 11. Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj / Mulc, Danijel (ur.). Križevci: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2009. str. 27-40

Podaci o odgovornosti

Vnučec, Ivan ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko ; Pavić, Vesna ; Mioč, Boro

hrvatski

Hrvatske izvorne pasmine ovaca: klaonički pokazatelji i odlike janjećih trupova

Za ostvarivanje prava na korištenje oznake zaštite kvalitete – oznake izvornosti ili zemljopisnog podrijetla janjetine, potrebno je zadovoljiti određene uvjete. Jedan od glavnih uvjeta je da proizvod, u ovom slučaju janjeći trup, bude jednolikog izgleda (prekrivenost trupa masnim tkivom, boja mesa, razvijenost mišića, zamašćenost zdjeličnog dijela trupa i trtice i dr.) i sličnih kvantitativnih odlika (masa trupa, dužina, širina i dubina trupa, udio mesa, masnoće i kostiju u trupu). Upravo u svrhu utvrđivanja navedenih pokazatelja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa 02. siječnja 2007. odobrilo je projekt pod nazivom „ Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca“ , pod brojem 178-1780469-0396, čiji je voditelj prof. dr. sc. Boro Mioč. Odmah nakon prihvaćanja projekta započelo se s njegovom provedbom te su obavljena klanja i obrade trupova (EAAP standardna metoda obrade ovčjih trupova) nekih pasmina janjadi uz uvažavanje tradicije uzgoja, dobi i tjelesne mase janjadi pri klanju na svakom pojedinom području. Na liniji klanja utvrđeni su klaonički pokazatelji: klaonička masa (živa vaga), masa praznog trupa, masa iznutrica-organa grudne, trbušne i zdjelične šupljine, masa kože, nogu i rogova, masa trupa, kalo hlađenja, randman, osobine trupa (izgled, dužina, širina i dubina, prekrivenost subkutanim lojem i boja trupa), pH vrijednost mesa (0 i 24 sat). Nakon hlađenja trupa uzeti su uzorci tkiva za kemijske i organoleptičke analize.

janjad; klaonički pokazatelji odlike trupa; randman

nije evidentirano

engleski

Croatian autochthonous sheep breeds: slaughter traits and lamb carcass traits

nije evidentirano

lamb; slaughter traits; carcass characteristics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

27-40.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik predavanja: 11. Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

Mulc, Danijel

Križevci: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA)

Podaci o skupu

11. Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

pozvano predavanje

21.10.2009-22.10.2009

Poreč, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)