Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida (CROSBI ID 556071)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhadbegović, Benjamin ; Jašić, Midhat ; Stanković, Ivana Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida // XX Naučno stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, M. (ur.). Neum, 2009. str. 206-207

Podaci o odgovornosti

Ačkar, Đurđica ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Muhadbegović, Benjamin ; Jašić, Midhat ; Stanković, Ivana

hrvatski

Priprava modificiranog škroba tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida

U primjeni nativnog škroba u prehrambenoj industriji često se javljaju problemi, prije svega zbog visoke retrogradacije te male otpornosti prema visokim temperaturama odnosno miješanju. U svrhu promjene i poboljšanja određenih svojstava škrobova, a time i proširenja njihove primjene u proizvodnji hrane provode se različiti postupci modifikacije. Cilj ovog rada bio je modificirati škrob tapioke smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida te ispitati njegova svojstva (želatinizacije, retrogradacije, reološka svojstva te kapacitet bubrenja i topljivost). Škrob tapioke modificiran smjesom adipinske kiseline i acetanhidrida imao je nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha te niži indeks topljivosti u odnosu na nativni škrob tapioke. Osim toga, viskoznost paste škroba povisila se navedenom modifikacijom, kao i stabilnost tijekom miješanja pri visokim temperaturama.

škrob tapioke; modifikacija; fizikalna svojstva škroba

nije evidentirano

engleski

Preparation of modified tapioca starch with mixture of adipic acid and acetanhydride

nije evidentirano

tapioca starch; modification; physical properties of starch.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

206-207.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije

poster

30.09.2009-03.10.2009

Neum, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija