Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Determination of phenol compounds of actually potatoes (CROSBI ID 556139)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Begić-Akagić, Asima ; Piližota, Vlasta Determination of phenol compounds of actually potatoes // XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Blesić, Milenko (ur.). Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo, 2009. str. 186-187

Podaci o odgovornosti

Begić-Akagić, Asima ; Piližota, Vlasta

engleski

Determination of phenol compounds of actually potatoes

U razvijenim zemljama, sa razvijenom tržišnom ekonomijom, glavni kriterij za ocjenu kvaliteta krompira je njegova nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost. Elementi koji čine kvalitet krompira pod utjecajem su različitih faktora kao što su uslovi tokom uzgoja, skladištenje, prerada i distribucija. Enzimsko posmeđivanje oguljenog krompira je glavni problem za prerađivače u prehrambenoj industriji, koji treba rješavati. Zbog toga primarna poljoprivreda i prehrambena industrija pokušavaju pronaći nove sorte krompira i nove načine za sprječavanje enzimskog posmeđivanja. Za fenolna jedinjenja se vjeruje da imaju ulogu u sprječavanju određenih vrsta raka. Dakle, fenoli su poznati kao antioksidanti (pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala) te ih stoga treba sačuvati tokom prerade. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupni sadržaj fenolnih materija u aktuelnim sortama krompira (Lady Claire, Lady Rosetta, Desiree, Ostara, Felicitas, Fabula, Anais, Liseta, Alwara, Carrera, Tango i Saturna) te ispitati međuzavisnost fizičko-hemijskih parametara (ukupne suhe materije, nerastvorljive suhe materije, ukupne kiselosti, redukujućih i ukupnih šećera, vitamina C i Ca-pektata) i sadržaja fenola. Sadržaj fenolnih jedinjenja kretao se od 0, 496 g/L u krompiru sorte Carrera do 0, 813 g/L u sorti Lady Rosetta. Ova studija je pokazala signifikantnu srednje jaku pozitivnu korelaciju (r=0, 625) između ukupnih kiselina i fenola.

phenol content; enzymatic browning; potato; physico-chemical parameters

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

186-187.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Blesić, Milenko

Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo

Podaci o skupu

XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije

predavanje

30.09.2009-03.10.2009

Neum, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija