Soja u prehrani: za i protiv (CROSBI ID 355950)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Fegeš, Mateja
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Soja u prehrani: za i protiv
Cilj ovog završnog rada je prikazati prednosti i nedostatke sastojaka soje. Soja (Glycine max (L.) Merr.) pripada porodici Leguminosae. Dolazi iz Istočne Azije gdje se uzgajala više od ćetiri tisuće godina. Bogata je proteinima zbog čega je omiljena hrana vegeterijanaca i važna sirovina prehrambene industrije. Također, sadrži kontroverzne fitoestrogene koji imaju oko 1000 puta manju aktivnost od estrogena. Postoje mnoge indikacije o pozitivnim svojstvima soje, poput tvrdnje da ima antikancerogena svojstva ali i sve više studija koje tvrde suprotno. Kako danas svjetska proizvodnja soje pokazuje stalnu tendenciju porasta za konzumaciju ljudi i životinja, provodi se sve više istraživanja koja proučavaju korisne, ali i štetne sastojke, prvenstveno sjemena soje.
sjeme soje; korisni sastojci; štetni sastojci; proteini; fitoestrogeni
nije evidentirano
engleski
Soya in diet: yes or no
Goal of this final labour is demonstration of advantages and disadvantages present with substances in soya. Soya (Glycine max (L.) Merr.) is part of legume family. It is native to East Asia where have been cultivated for over four thousand years. Soybeans are considered by many agencies to be a source of complete protein. This fact explains soya's significance in vegetarian food as well as in food industry. Also, it contains controversial phytoestrogens that are about one thousand times weaker than estrogens hormone. There are many indications about health benefits, like reduction of cancer risk, however, there are more and more studies with opposite claims. Today’s soya world production shows constant growth tendencies considering the fact that is for people and animal consumption , this growth is cause of higher number of scientific experiments in order to examine this conflicting health issues.
soybean; beneficial ingredients; toxic ingredients; proteins; phytoestrogens
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
29.10.2009.
obranjeno
109:695218
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek