Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Soja u prehrani: za i protiv (CROSBI ID 355950)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Fegeš, Mateja Soja u prehrani: za i protiv / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2009

Podaci o odgovornosti

Fegeš, Mateja

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Soja u prehrani: za i protiv

Cilj ovog završnog rada je prikazati prednosti i nedostatke sastojaka soje. Soja (Glycine max (L.) Merr.) pripada porodici Leguminosae. Dolazi iz Istočne Azije gdje se uzgajala više od ćetiri tisuće godina. Bogata je proteinima zbog čega je omiljena hrana vegeterijanaca i važna sirovina prehrambene industrije. Također, sadrži kontroverzne fitoestrogene koji imaju oko 1000 puta manju aktivnost od estrogena. Postoje mnoge indikacije o pozitivnim svojstvima soje, poput tvrdnje da ima antikancerogena svojstva ali i sve više studija koje tvrde suprotno. Kako danas svjetska proizvodnja soje pokazuje stalnu tendenciju porasta za konzumaciju ljudi i životinja, provodi se sve više istraživanja koja proučavaju korisne, ali i štetne sastojke, prvenstveno sjemena soje.

sjeme soje; korisni sastojci; štetni sastojci; proteini; fitoestrogeni

nije evidentirano

engleski

Soya in diet: yes or no

Goal of this final labour is demonstration of advantages and disadvantages present with substances in soya. Soya (Glycine max (L.) Merr.) is part of legume family. It is native to East Asia where have been cultivated for over four thousand years. Soybeans are considered by many agencies to be a source of complete protein. This fact explains soya's significance in vegetarian food as well as in food industry. Also, it contains controversial phytoestrogens that are about one thousand times weaker than estrogens hormone. There are many indications about health benefits, like reduction of cancer risk, however, there are more and more studies with opposite claims. Today’s soya world production shows constant growth tendencies considering the fact that is for people and animal consumption , this growth is cause of higher number of scientific experiments in order to examine this conflicting health issues.

soybean; beneficial ingredients; toxic ingredients; proteins; phytoestrogens

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

29.10.2009.

obranjeno

109:695218

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice