Procjena agronomskih svojstava primki bosiljka (Ocimum spp.) (CROSBI ID 355952)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Dejdar, Vera
Šatović, Zlatko
hrvatski
Procjena agronomskih svojstava primki bosiljka (Ocimum spp.)
Deset primki bosiljka (Ocimum spp.) iz Kolekcije ljekovitog i aromatičnog bilja Zavoda za sjemenarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uključeno je u pokus sa svrhom analiziranja morfoloških i agronomskih svojstava. Tijekom pokusa praćena su sljedeća morfološka svojstva: boja lista, veličina lista, naboranost lisne plojke, nazubljenost ruba lista, te boja cvijeta. Od agronomskih svojstava mjerena su sljedeća svojstva: visina stabljike, broj grana po biljci, masa svježe stabljike, masa svježeg korijena, masa svježeg lista, masa suhe stabljike, masa suhog korijena te masa suhog lista. Primijećena je velika varijabilnost morfoloških svojstava između primki. Znatno su varirala i sva agronomska svojstva osim visine stabljike i broja grana po biljci. Masa suhog lista po biljci se kretala od 6.56 g (Ocimum basilicum 'Dark Opal') do 17.86 g (Ocimum basilicum var. difforme).
bosiljak; Ocimum spp.; morfološka svojstva; agronomska svojstva; prinos
nije evidentirano
engleski
Variability of morphological and agronomic traits in basil accessions (Ocimum spp.)
nije evidentirano
basil; Ocimum spp.; morphology; agronomic traits; yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
20.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb