POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA (CROSBI ID 556434)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Mužic, S., Janječić, Z., Jasna Pintar, Bedeković, D., Vlasta Herak-Perković
hrvatski
POGAČA ULJANE REPICE U TOVU HIBRIDNIH PURANA
Upotreba pogače uljane repice već godinama predstavlja veliki izazov istraživačima i nutricionistima glede njenih udjela u krmnim smjesama za različite kategorije peradi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj 0, 5 i 10 % pogače uljane repice (domaćeg kultivara Bristol) u krmnim smjesama na proizvodna svojstva 120 Nicholas muških purana podijeljenih u 12 skupina do dobi od 9 tjedana. Završne tjelesne mase iznosile su 6598, 72, 6701, 25 i 6510, 53 g, gledano po tretmanima. Udio pogače uljane repice od 5 % doveo je do značajno (p<0.05) većih tjelesnih masa purana u odnosu na 10 %, dok razlike između 0 i 5% te 0 i 10 % nisu bile (p>0.05) signifikantne. Konverzija krmne smjese na kraju istraživanja (redoslijedom po tretmanima) iznosila je 2.52, 2.33 i 2.26, dok je mortalitet purana bio 2.5, 0 i 5 %. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da se pogača uljane repice može preporučiti u udjelu od 5 % u krmnim smjesama za tov hibridnih purana.
pogača uljane repice; tov; hibridni purani
nije evidentirano
engleski
RAPESEED OIL-CAKE IN FATTENING OF HYBRID TURKEYS
nije evidentirano
rapeseed oil cake; fattening; hybrid turkeys
nije evidentirano
Podaci o prilogu
35-38.
2009.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik VIII simpozija Peradarski dani 2009. s međunarodnim sudjelovanjem
Savić, Vladimir
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut
978-953-96259-7-7
Podaci o skupu
Peradarski dani 2009.
predavanje
25.03.2009-28.03.2009
Poreč, Hrvatska