Proizvodnost kokoši Hrvatica. (CROSBI ID 156517)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Janječić, Zlatko ; Mužic, Stjepan ; Herak-Perković, Vlasta
hrvatski
Proizvodnost kokoši Hrvatica.
Kokoš Hrvatica priznata je 1937. godine kao autohtona hrvatska pasmina. Do prije dvadeset godina gotovo je nestala, kada se ponovo počela uzgajati te se danas procjenjuje da veličina njezine populacije u Hrvatskoj iznosi oko dvije tisuće. Budući da nisu provodjena opsežnija znanstvena istraživanja proizvodnih karakteristika ove kokoši, cilj rada bio je istražiti nesivost, utrošak hrane te kakvoću jaja do dobi od 44 tjedna u četiri soja (crvenom, crnom, jarebičastom i zlatnom). U istraživanje je bilo uključeno 120 kokoši Hrvatica koje su u dobi od 18 tjedana bile raspoređene u trideset kaveza: 84 kokoši crvenog soja smješteno je u 21 kavez, 20 kokoši crnog soja u 5 kaveza, 12 kokoši jarebičastog soja u 3 kaveza te 4 kokoši zlatnog soja u jedan kavez. U 28. tjednu istražen je udio ljuske, bjelanjka i žumanjka u cijelom jajetu. U razdoblju od 25 tjedana proizvodnje kokoši Hrvatice snijele su po ulaznoj nesilici devedesetjedno jaje prosječne mase 51 g uz utrošak hrane od 181 g po jajetu. Vrh nesivosti bio je u dobi kokoši od 25 tjedana i iznosio je 74%. Iz rezultata ostvarenih u provedenom istraživanju može se zaključiti da između pojedinih sojeva kokoπi Hrvatica postoje razlike u proizvodnim svojstvima te da je s obzirom na to da se radi o primitivnoj pasmini, potrebno raditi na konsolidaciji pasmine kako bi se njezin genski potencijal mogao još bolje ostvariti.
kokoš hrvatica; proizvodnost; nesivost
nije evidentirano
engleski
Productivitiy of hrvatica hen
nije evidentirano
hrvatica hen; prouctivity; egg yield
nije evidentirano