Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači (CROSBI ID 156800)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Vitula, F ; Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Steinhauser, L ; Večerek, Vladimir
hrvatski
Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači
Na temelju analize mišićne mase prsa i bataka šest vrsta pernate divljači (divlji puran / Meleagris gallopavo, biserke / Numida meleagris, jarebice kamenjarke-čukare / Alectoris chucar, japanske prepelice / Coturnix japonica, običnog fazana / Phasianus colchicus i trčke skvržulje / Perdix perdix) može se zaključiti da je njihovo meso vrlo kvalitetno za prehranu ljudi. Zbog visokog sadržaja bjelančevina i niskog sadržaja masti posebno je kvalitetno meso čukare, biserke i običnog fazana. Mišićna masa, kao što proizlazi iz rezultata analiza, predstavlja i značajan izvor mineralnih tvari, posebice kalcija (Ca), fosfora (P) i magnezija (Mg). Rezultati analiza ukazali su na značajnu razliku u nutritivnoj vrijednosti mišićne mase prsa i bataka. Razlika je uzrokovana znatno višim sadržajem bjelančevina, nižim sadržajem masti i većom količinom ukupnih minerala (pepela) u prsnom mišićju u odnosu na mišiće bataka. Kod mišićne mase prsa utvrđen je veći sadržaj Mg, pa i P (osim čukare). Sadržaj Ca međutim, bio je ovisan više o vrsti pernate divljači nego o anatomskom porijeklu mišićne mase.
kemizam mesa; divlji puran; biserka; čukara; japanska prepelica; obični fazan; trčka skvržulja
nije evidentirano
engleski
Differences in meat nutritional composition of six wildfowl varieties
nije evidentirano
/
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51 (2)
2008.
63-74
objavljeno
0023-4850