Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači (CROSBI ID 156800)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Vitula, F ; Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Steinhauser, L ; Večerek, Vladimir Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2008), 2; 63-74

Podaci o odgovornosti

Suchy, Pavel ; Mas, Nora ; Vitula, F ; Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Steinhauser, L ; Večerek, Vladimir

hrvatski

Razlike u hranidbenom sastavu mesa šest vrsta pernate divljači

Na temelju analize mišićne mase prsa i bataka šest vrsta pernate divljači (divlji puran / Meleagris gallopavo, biserke / Numida meleagris, jarebice kamenjarke-čukare / Alectoris chucar, japanske prepelice / Coturnix japonica, običnog fazana / Phasianus colchicus i trčke skvržulje / Perdix perdix) može se zaključiti da je njihovo meso vrlo kvalitetno za prehranu ljudi. Zbog visokog sadržaja bjelančevina i niskog sadržaja masti posebno je kvalitetno meso čukare, biserke i običnog fazana. Mišićna masa, kao što proizlazi iz rezultata analiza, predstavlja i značajan izvor mineralnih tvari, posebice kalcija (Ca), fosfora (P) i magnezija (Mg). Rezultati analiza ukazali su na značajnu razliku u nutritivnoj vrijednosti mišićne mase prsa i bataka. Razlika je uzrokovana znatno višim sadržajem bjelančevina, nižim sadržajem masti i većom količinom ukupnih minerala (pepela) u prsnom mišićju u odnosu na mišiće bataka. Kod mišićne mase prsa utvrđen je veći sadržaj Mg, pa i P (osim čukare). Sadržaj Ca međutim, bio je ovisan više o vrsti pernate divljači nego o anatomskom porijeklu mišićne mase.

kemizam mesa; divlji puran; biserka; čukara; japanska prepelica; obični fazan; trčka skvržulja

nije evidentirano

engleski

Differences in meat nutritional composition of six wildfowl varieties

nije evidentirano

/

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51 (2)

2008.

63-74

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Veterinarska medicina

Poveznice