Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 (CROSBI ID 356189)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lisak, Katarina Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Lisak, Katarina

Božanić, Rajka

hrvatski

Utjecaj enzimski hidrolizirane laktoze u sirutki na rast probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12

Sirutka je nutritivno visokovrijedan napitak koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Uzimajući u obzir vrijednost sirutke kao namirnice, cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj hidrolizirane laktoze sirutke na vrijeme trajanja fermentacije probiotičkim bakterijama Lactobacillus acidophilus La-5 i Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 te na njihov rast. Laktoza je hidrolizirana enzimom ß – galaktozidazom, a fermentacija se odvijala na 37°C. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica probiotičkih bakterija. Hidroliza laktoze je utjecala na smanjenje trajanja fermentacije sirutke laktobacilima, za 2 sata dok kod bifidobakterija nije bilo utjecaja. Broj živih bakterijskih stanica je na kraju fermentacije bio veći u uzorcima sa hidroliziranom laktozom fermentiranim laktobacilima (za 0, 54 log10CFU/mL) i bifidobakterijama (za 0, 14 log10CFU/mL) u odnosu na kontrolne uzorke. Laktobacili i bifidobakterije dobro preživljavaju u fermentiranoj sirutki te je njihov broj nakon 28 dana čuvanja iznosio od 6 do 9, 8 log10CFU/mL.

Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentacija; hidroliza laktoze; Lactobacillus acidophilus La-5; sirutka

nije evidentirano

engleski

Influence of enzymatic hydrolysis lactose in whey on growth and viability of probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus La-5 and Bifidobacterium animalis subsp.lactis BB-12

nije evidentirano

Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentation; Lactobacillus acidophilus La-5; lactose hydrolysis; whey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

14.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija