Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki (CROSBI ID 356191)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fodor, Ana Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Fodor, Ana

Božanić, Rajka

hrvatski

Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki

Sirutka je nutritivno visokovrijedan proizvod koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Proteini sirutke su najvredniji sastojak sirutke i povećavaju biološku vrijednost proizvoda. U radu je ispitivan utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičke bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki te na njeno preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja (4 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Dodatak KPS nije imao velikog utjecaja na vrijeme fermentacije sirutke. Titracijska kiselost tijekom fermentacije i čuvanja bila je nešto viša kod sirutke obogaćene s KPS. Dodatak KPS nije značajno utjecao na rast bakterija u sirutki, kao ni na preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja.

Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentacija; koncentrat proteina sirutke; preživljavanje; sirutka

nije evidentirano

engleski

The influence of protein level on growth and survival of bifidobacteria in whey

nije evidentirano

Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentation; viability; whey; whey protein concentrate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

06.10.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija