Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki (CROSBI ID 356191)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fodor, Ana
Božanić, Rajka
hrvatski
Utjecaj udjela proteina na rast i preživljavanje bifidobakterija u sirutki
Sirutka je nutritivno visokovrijedan proizvod koji je nedovoljno iskorišten u prehrani ljudi. Proteini sirutke su najvredniji sastojak sirutke i povećavaju biološku vrijednost proizvoda. U radu je ispitivan utjecaj dodatka koncentrata proteina sirutke (KPS) na rast i aktivnost probiotičke bakterije Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 u slatkoj rekonstituiranoj sirutki te na njeno preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja (4 °C) fermentirane sirutke. Praćena je fermentacija sirutke pri 37 °C bez i sa dodatkom 1, 5 i 3% KPS. Tijekom fermentacije i čuvanja praćena je pH-vrijednost, titracijska kiselost i broj živih stanica bakterija. Dodatak KPS nije imao velikog utjecaja na vrijeme fermentacije sirutke. Titracijska kiselost tijekom fermentacije i čuvanja bila je nešto viša kod sirutke obogaćene s KPS. Dodatak KPS nije značajno utjecao na rast bakterija u sirutki, kao ni na preživljavanje tijekom 28 dana hladnog čuvanja.
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentacija; koncentrat proteina sirutke; preživljavanje; sirutka
nije evidentirano
engleski
The influence of protein level on growth and survival of bifidobacteria in whey
nije evidentirano
Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12; fermentation; viability; whey; whey protein concentrate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
06.10.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb