Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira (CROSBI ID 356192)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Sobota Šalamon, Brankica
Božanić, Rajka
hrvatski
Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira
Cilj rada je razviti primjenu matematičkih modela kao novih alata za bolje razumijevanje tehnoloških procesa u svrhu prevencije potencijalne mikrobiološke opasnosti i smanjenju rizika za zdravlje potrošača. Predmet istraživanja je svježi sir – proizvod od biološki vrlo nestabilne sirovine. Parametri koji su mjereni za vrijeme tehnološkog procesa su najprije analizirani pomoću metode glavnih komponenata. Mikrobiološka kvaliteta svježeg sira je mjerena prema dva kriterija: prema broju stanica E. coli po gramu sira te kvasaca i plijesni po gramu sira. S obzirom na broj E. coli po gramu sira najveći utjecaj na mikrobiološku kvalitetu sira imala je mikrobiološka kvaliteta sirovog mlijeka, a s obzirom na broj kvasaca i plijesni po gramu sira najveći je utjecaj imala mikrobiološka čistoća zraka. Parametri koji su mjereni za vrijeme tehnološkog procesa modelirani su pomoću stabla odlučivanja, koje klasificira mikrobiološki dobre i loše proizvode. Modeliranjem tih parametara dobivene su brojčane vrijednosti za interne standarde u mljekari.
mikrobiološka kakvoća; metoda glavnih komponenata; stablo odlučivanja; svježi sir; proizvodnja
nije evidentirano
engleski
Mathematic modeling of the paramethars influencig on microbiological quality in fresh cheese production
nije evidentirano
microbiological quality; principal component analysis; decision tree; fresh cehhese; production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
94
28.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb