Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira (CROSBI ID 356192)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Sobota Šalamon, Brankica Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Sobota Šalamon, Brankica

Božanić, Rajka

hrvatski

Matematičko modeliranje parametara koji utječu na mikrobiološku kakvoću u proizvodnji svježeg sira

Cilj rada je razviti primjenu matematičkih modela kao novih alata za bolje razumijevanje tehnoloških procesa u svrhu prevencije potencijalne mikrobiološke opasnosti i smanjenju rizika za zdravlje potrošača. Predmet istraživanja je svježi sir – proizvod od biološki vrlo nestabilne sirovine. Parametri koji su mjereni za vrijeme tehnološkog procesa su najprije analizirani pomoću metode glavnih komponenata. Mikrobiološka kvaliteta svježeg sira je mjerena prema dva kriterija: prema broju stanica E. coli po gramu sira te kvasaca i plijesni po gramu sira. S obzirom na broj E. coli po gramu sira najveći utjecaj na mikrobiološku kvalitetu sira imala je mikrobiološka kvaliteta sirovog mlijeka, a s obzirom na broj kvasaca i plijesni po gramu sira najveći je utjecaj imala mikrobiološka čistoća zraka. Parametri koji su mjereni za vrijeme tehnološkog procesa modelirani su pomoću stabla odlučivanja, koje klasificira mikrobiološki dobre i loše proizvode. Modeliranjem tih parametara dobivene su brojčane vrijednosti za interne standarde u mljekari.

mikrobiološka kakvoća; metoda glavnih komponenata; stablo odlučivanja; svježi sir; proizvodnja

nije evidentirano

engleski

Mathematic modeling of the paramethars influencig on microbiological quality in fresh cheese production

nije evidentirano

microbiological quality; principal component analysis; decision tree; fresh cehhese; production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

94

28.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija