Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila (CROSBI ID 356197)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rožman, Ida Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Rožman, Ida

Božanić, Rajka

hrvatski

Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila

Mliječni proizvodi s hidroliziranom laktozom slađi su od onih dobivenih od običnog mlijeka jer se laktoza razgrađuje na glukozu i galaktozu, a ti šećeri su slađi od laktoze. U ovom radu ispitana je razlika u slatkoći voćnih jogurta proizvedenih od mlijeka i od delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera, odnosno umjetnog sladila u voćnoj bazi. Senzorska svojstva proizvedenih vrsta voćnih jogurta ocijenio je panel, metodom usporedbe uzoraka, te pomoću elektronskog jezika. Utvrđeno je da su jogurti od delaktoziranog mlijeka slađi nego jogurti od običnog mlijeka, te da su voćni jogurti s umjetnim sladilom slađi od voćnih jogurta sa šećerom u voćnoj bazi, bez obzira na sirovinu.

hidroliza laktoze; voćni jogurt; slatkoća; senzorska analiza; elektronski jezik

nije evidentirano

engleski

Comparison of fruit yogurt sweetness made of plain yogurt and yogurt with hydrolyzed lactose with added sugar or sweetners

nije evidentirano

hydrolysis of lactose; fruit yogurt; sweetness; sensory analysis; electronic language

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

06.11.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija