Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila (CROSBI ID 356197)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rožman, Ida
Božanić, Rajka
hrvatski
Usporedba slatkoće voćnog jogurta od običnog i delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera ili sladila
Mliječni proizvodi s hidroliziranom laktozom slađi su od onih dobivenih od običnog mlijeka jer se laktoza razgrađuje na glukozu i galaktozu, a ti šećeri su slađi od laktoze. U ovom radu ispitana je razlika u slatkoći voćnih jogurta proizvedenih od mlijeka i od delaktoziranog mlijeka s dodatkom šećera, odnosno umjetnog sladila u voćnoj bazi. Senzorska svojstva proizvedenih vrsta voćnih jogurta ocijenio je panel, metodom usporedbe uzoraka, te pomoću elektronskog jezika. Utvrđeno je da su jogurti od delaktoziranog mlijeka slađi nego jogurti od običnog mlijeka, te da su voćni jogurti s umjetnim sladilom slađi od voćnih jogurta sa šećerom u voćnoj bazi, bez obzira na sirovinu.
hidroliza laktoze; voćni jogurt; slatkoća; senzorska analiza; elektronski jezik
nije evidentirano
engleski
Comparison of fruit yogurt sweetness made of plain yogurt and yogurt with hydrolyzed lactose with added sugar or sweetners
nije evidentirano
hydrolysis of lactose; fruit yogurt; sweetness; sensory analysis; electronic language
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
06.11.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb