Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sirutka i proizvodi od sirutke (CROSBI ID 356199)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jurčević, Ivana Sirutka i proizvodi od sirutke / Tratnik, Ljubica (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Jurčević, Ivana

Tratnik, Ljubica

hrvatski

Sirutka i proizvodi od sirutke

Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina, a sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Sadržava najviše laktoze, proteine najveće biološke vrijednosti, bitne mineralne i imunoaktivne tvari te uglavnom vitamine B skupine. Proteini sirutke čine 18 – 20 % ukupnih proteina mlijeka i najčešće se koriste zbog velike nutritivne vrijednosti i poželjnih funkcionalnih svojstava. Najvažniji proizvodi na bazi sirutke su koncentrati ili izolati proteina sirutke, koji se mogu dobiti zahvaljujući primjeni i kombinaciji različitih membranskih tehnika frakcioniranja. Sirutka je veoma dobra sirovina za proizvodnju albuminskog sira, bezalkoholnih i alkoholnih te različitih fermentiranih i probiotičkih napitaka. Obzirom da najveći dio suhe tvari sirutke čini laktoza (oko 70 % ), sirutka se koristi i za proizvodnju laktoze u prahu, hidrolizata laktoze i laktuloze.

sastav sirutke; albuminski sir; koncentrati proteina sirutke; napitci

nije evidentirano

engleski

Whey and whey products

nije evidentirano

whey composition; whey protein concentrates; albumin cheese; drinks

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

15.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija