Sirutka i proizvodi od sirutke (CROSBI ID 356199)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jurčević, Ivana
Tratnik, Ljubica
hrvatski
Sirutka i proizvodi od sirutke
Sirutka je sporedni proizvod koji nastaje u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina, a sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje osnovnog proizvoda te o kakvoći korištenog mlijeka. Sadržava najviše laktoze, proteine najveće biološke vrijednosti, bitne mineralne i imunoaktivne tvari te uglavnom vitamine B skupine. Proteini sirutke čine 18 – 20 % ukupnih proteina mlijeka i najčešće se koriste zbog velike nutritivne vrijednosti i poželjnih funkcionalnih svojstava. Najvažniji proizvodi na bazi sirutke su koncentrati ili izolati proteina sirutke, koji se mogu dobiti zahvaljujući primjeni i kombinaciji različitih membranskih tehnika frakcioniranja. Sirutka je veoma dobra sirovina za proizvodnju albuminskog sira, bezalkoholnih i alkoholnih te različitih fermentiranih i probiotičkih napitaka. Obzirom da najveći dio suhe tvari sirutke čini laktoza (oko 70 % ), sirutka se koristi i za proizvodnju laktoze u prahu, hidrolizata laktoze i laktuloze.
sastav sirutke; albuminski sir; koncentrati proteina sirutke; napitci
nije evidentirano
engleski
Whey and whey products
nije evidentirano
whey composition; whey protein concentrates; albumin cheese; drinks
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb