Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava (CROSBI ID 557048)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Bogadi, Ana-Marija ; Božanić, Rajka ; Lisak, Katarina Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava // XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka / Kurtović, Mirsad (ur.). Sarajevo, 2009. str. 12-13

Podaci o odgovornosti

Bogadi, Ana-Marija ; Božanić, Rajka ; Lisak, Katarina

hrvatski

Utjecaj promjene ishrane na količinu i sastav mlijeka različitih pasmina krava

Uzimajući u obzir način ishrane krava kao jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na količinu i kvalitetu mlijeka, cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj promjene načina ishrane na glavne osobine mlijeka: količinu i kvalitetu. Istraživanje je trajalo 84 dana i provedeno je na tri različite pasmine krava: simentalac, crni i crveni holstein friesian. Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj ˝klasičnog načina ishrane˝ u odnosu na ˝obogaćen način ishrane˝ na količinu i kvalitetu mlijeka. Količina mlijeka mjerena je poslije svake mužnje, dok su uzorci za određivanje kemijskog sastava uzimani jednom mjesečno. Rezultat promjene načina ishrane je smanjenje količine mlijeka kod sve tri pasmine krava za oko 50%. Kvaliteta mlijeka se najviše promijenila kod pasmine crveni holstein friesian, nešto manje kod pasmine crni holstein friesian, te neznatno kod pasmine simentalac.

način ishrane krava; pasmine krava; količina mlijeka; kvaliteta mlijeka

nije evidentirano

engleski

Influence of change in way of feeding cows to the volume and chemical ingredients of milk for different breeds

nije evidentirano

way of feeding cows; cow breeds; milk volume; milk quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

12-13.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije - Zbornik sažetaka

Kurtović, Mirsad

Sarajevo:

Podaci o skupu

XX Naučno-stručna konferencija poljoprivrede i prehrambene industrije

predavanje

30.09.2009-03.10.2009

Neum, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija