Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja (CROSBI ID 87238)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Mužic, Stjepan
hrvatski
Hranidba kokoši kao faktor poboljšane dijetetske kakvoće mesa i jaja
Činjenica da polinezasićene masne kiseline s 18-22 ugljikova atoma, a osobito eikozapentaenska i dekozapentaenska kiselina (omega-3 masne kiseline)povoljno utječu na zdravlje ljudi, ponukala je znanost i peradarsku proizvodnju da ponude potrošačima meso i jaja peradi obogaćena omega-3 masnim kiselinam. Istovremeno se nastoji u tim proizvodima smanjiti količina kolesterola. Ugradnjom u hranu za tovne piliće i kokoši nesilice raznih vrsta i oblika krmiva bogatih nezasićenim masnim kiselinama moguće je mijenjati sastav i sadržaj masnoća mesa i jaja, s time da se ta manipulacija lakše postiže u jajima nego u mesu. U tu svrhu izdiferenciralo se nekoliko skupina krmiva, odnosno supstanci. Najdjelotvornijim se pokazalo crveno riblje brašno, razni oblici mikroalgi, laneno i repičino zrno te sintetske omega-3 masne kiseline. Smanjenje količine kolesterola u mesu, a naročito u jajima nešto je teže ostvariti hranidbenim utjecajem, no i tu se naziru rješenja, naročito iskorištavanjem alfa-ketoisokapronske kiseline u hrani za kokoši neilice.
hranidba; kokoši; kakvoća; meso;jaja
nije evidentirano
engleski
hen nutrition as a factor of dietetic quality improvement of meat and eggs
nije evidentirano
nutrition; hen; quality; meat; eggs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38 (6)
1996.
313-317-x
objavljeno
0023-4850