Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vinski i turistički terroir. Promišljanja pojma terroir u kulturnoantropološkim radovima i studijama iz područja turizma (CROSBI ID 557192)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Belaj, Melanija Vinski i turistički terroir. Promišljanja pojma terroir u kulturnoantropološkim radovima i studijama iz područja turizma // Od mjesta do ne-mjesta: interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture Zagreb, Hrvatska, 24.09.2009-25.09.2009

Podaci o odgovornosti

Belaj, Melanija

hrvatski

Vinski i turistički terroir. Promišljanja pojma terroir u kulturnoantropološkim radovima i studijama iz područja turizma

U radu se promišlja pojam terroir koji izvorno dolazi iz francuskog jezika i označava tlo, zemlju, rodni kraj. Inače, taj pojam vezuje se uz vino i u tom slučaju njegova oznaka u enološkom smislu obilježava zemljopisna, klimatska odnosno fizička i prirodna svojstva nekog kraja iz kojega određeno vino dolazi. No u ovome izlaganju osvrnuti ću se na kulturnoantropološke radove koji u okviru antropologije hrane pojam terroir promišljaju vezujući ga uz oznaku zemljopisnog porijekla, lokalnu hranu, tradiciju, turizam koji se temelji na tradicijskom nasljeđu. Spomenuti pristupi naglasak stavljaju na tradicijske aspekte lokalnog proizvoda, podrazumijevajući pritom zajedničko zemljopisno područje ali kao važnu karakteristiku proizvoda ističu prijenos znanja ili vještinu pripreme određene hrane ili pića. U tom smislu podrazumijevaju simboličku, emotivnu i povijesnu osobitost određenog proizvoda, njegovu upisanost u lokalnu kulturu i život zajednice. Dakle – pojam koji u etimologiji riječi nosi prostornu oznaku i koji se temelji na fizičkim prirodnim oznakama/granicama određenog prostora – promišlja se kao proces u vremenu čije granice se konstruiraju i definiraju kroz simboličku, emocionalnu, kulturnu i društvenu dimenziju. Osim toga, sličan postupak i definicija spomenutog pojma prisutna je i u studijama iz područja kulinarskog i vinskog turizma. Oslanjajući se na navedena promišljanja pojma terroir u izlaganju ću se usredotočiti na prikaz kulture obiteljske proizvodnje i uživanja alkohola u okviru turističke ponude Zagrebačke županije.

vinski i turistički terroir; etnologija i antopologija prehrane

nije evidentirano

engleski

Wine and touristic terroir. Deliberation of terroire issue in cultural and anthropological studies and studies on tourism

nije evidentirano

wine and touristic terroir; ethnology and anthropology of food and drink

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

Od mjesta do ne-mjesta: interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture

predavanje

24.09.2009-25.09.2009

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Etnologija i antropologija