Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku (CROSBI ID 356286)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Perković, Ana
Matijević, Bojan
hrvatski
Utjecaj glukoze na rast i preživljavanje bakterije Lactobacillus acidophilus u zobenom mlijeku
Ovim je radom istražen utjecaj glukoze na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u zobenom mlijeku i preživljavanje tjekom 28 dana hladnog čuvanja. Fermentacija je praćena u zobenom mlijeku bez i s dodatkom 2, 5 i 5% glukoze, a provedena je pri 37°C do pH-vrijednosti oko 4, 6. Fermentacija je trajala izmenu 11 i 12 sati. Broj bakterija na početku fermentacije bio je oko 6, 76 log CFU/mL u svim uzorcima, a na kraju fermentacije je dostigao vrijednost od oko 8, 65 log CFU/mL bez obzira na dodanu glukozu. Dodatak glukoze nije utjecajo na vrijeme fermentacije, pH-vrijednost, kao ni na rast probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5. Tjekom 28 dana hladnog čuvanja, zabilježen je blagi rast pH-vrijednosti fermentiranog zobenog mlijeka (pH=0, 15), dok je broj živih stanica Lactobacillus acidophilus La-5 nakon četrnaestog dana pao ispod 6 log CFU/mL. Dodatak glukoze nije utjecao na rast i preživljavanje probiotičkog soja Lactobacillus acidophilus La-5 u zobenom mlijeku.
glukoza; Lactobacillus acidophilus La-5; rast; preživljavanje; zobeno mlijeko
nije evidentirano
engleski
Influence of glucose addition on growth and survival of bacteria Lactobacillus acidophilus in oatmilk
nije evidentirano
glucose; Lactobacillus acidophilus La-5; growth; survival; oatmilk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
09.04.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac