Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja (CROSBI ID 356376)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ježina, Franka
Božanić, Rajka
hrvatski
Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja
U radu je određivan udjel mliječne masti i suhe tvari u uzorcima sirovog mlijeka s ciljem usporedbe analitičkih metoda: metode infracrvene spektroskopije i acidobutirometrijske Gerber metode, odnosno referentne metode određivanja suhe tvari. Mjerenjem gustoće (laktodenzimetrom) i točke ledišta (termistor-krioskopskom metodom) ispitivano je da li su uzorci sirovog mlijeka patvoreni. Na temelju statističke analize rezultata može se zaključiti kako metode imaju podjednaku točnost. Vrijednosti udjela suhe tvari, mliječne masti, te gustoće i točke ledišta odgovaraju temeljnim zahtjevima kakvoće mlijeka utvrđenih Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka i može se zaključiti da uzorci sirovog mlijeka nisu patvoreni.
infracrvena spektroskopija; acidobutirometrijska metoda; referentna metoda; patvorenje; statistička analiza
nije evidentirano
engleski
A comparison of two methods for determining the precentage of dry matter and milk fat in raw milk and adulteration control
nije evidentirano
infrared spectroscopy; acidobutyrometric method; reference method; adulteration; statistical analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
16.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb