Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja (CROSBI ID 356376)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ježina, Franka Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Ježina, Franka

Božanić, Rajka

hrvatski

Usporedba dviju metoda određivanja udjela suhe tvari i mliječne masti u sirovom mlijeku, te kontrola patvorenja

U radu je određivan udjel mliječne masti i suhe tvari u uzorcima sirovog mlijeka s ciljem usporedbe analitičkih metoda: metode infracrvene spektroskopije i acidobutirometrijske Gerber metode, odnosno referentne metode određivanja suhe tvari. Mjerenjem gustoće (laktodenzimetrom) i točke ledišta (termistor-krioskopskom metodom) ispitivano je da li su uzorci sirovog mlijeka patvoreni. Na temelju statističke analize rezultata može se zaključiti kako metode imaju podjednaku točnost. Vrijednosti udjela suhe tvari, mliječne masti, te gustoće i točke ledišta odgovaraju temeljnim zahtjevima kakvoće mlijeka utvrđenih Pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka i može se zaključiti da uzorci sirovog mlijeka nisu patvoreni.

infracrvena spektroskopija; acidobutirometrijska metoda; referentna metoda; patvorenje; statistička analiza

nije evidentirano

engleski

A comparison of two methods for determining the precentage of dry matter and milk fat in raw milk and adulteration control

nije evidentirano

infrared spectroscopy; acidobutyrometric method; reference method; adulteration; statistical analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

16.12.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija