Sivljenje površine čokolade (CROSBI ID 356579)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ivanović, Luka
Babić, Jurislav
hrvatski
Sivljenje površine čokolade
Sivljenje površine čokolade predstavlja jedan od najvećih problema konditorske industrije. Sivljenje površine čokolade može se javiti kao posljedica migracije masti iz unutrašnjosti na površinu čokolade (tzv. masno sivljenje) što dovodi do gubitka sjaja površine ili kao posljedica stvaranja bijelog filma uslijed izdvajanja i kristalizacije šećera (tzv. šećerno sivljenje). Navedena pojava rezultat je složenog procesa koji se odvija u čokoladi tijekom stajanja proizvoda ili je posljedica lošeg vođenja tehnološkog procesa, korištenja neodgovarajućih sirovina te loših uvjeta skladištenja.
čokolada; cvjetanje masti
nije evidentirano
engleski
Whitish of chocolate surface
Whitish of chocolate surface represents one of the biggest problems in chocolate industry. This appearance could be result of lipid migration form inland to surface of chocolate (fatty lividness) that leads to lost of gloss on surface or as result of making white film due to extract and crystallization of sugar (sugar lividness). Stipulated appearance is result of complexed process that is developing in chocolate during storage of product or as result of misrule technologic process, using of improper raw materials and unsuitable conditions of storage.
chocolate; fat bloom
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
05.11.2009.
obranjeno
109:788795
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek