Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju (CROSBI ID 356752)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sindičić, Matilda
Božanić, Rajka
hrvatski
Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju
U radu je utvrđivana korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju. Za analizu mlijeka korištena je metoda po Gerberu, koja se temelji na kemijskom otapanju kazeina i zaštitne opne kuglica masti, i metoda infracrvene spektrometrije. Za analizu vrhnja korištena je gravimetrijska metoda po Roederu i Gerberu, najtočnija brza metoda za određivanje udjela masti u vrhnju, te metoda infracrvene spektrometrije. Analizirano je po pet uzoraka steriliziranog mlijeka sa 0, 9% i 3, 8% mliječne masti, pasteriziranog mlijeka sa 1, 5% i 3, 2% mliječne masti te vrhnja sa 12, 30 i 39% mliječne masti. Rezultati su pokazali da nema značajnih razlika u mjerenjima mliječne masti pomoću Gerberove (za mlijeko) odnosno Roederove metode (za vrhnje) i metode infracrvene spektrometrije.
mlijeko; vrhnje; metoda po Gerberu; metoda po Roederu; infracrvena spektrometrija
nije evidentirano
engleski
Corelation two methods by determing milk fat in milk and cream
nije evidentirano
milk fat; milk; cream; Gerber method; Roeder method; infrared spectrometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
26.01.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb