Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju (CROSBI ID 356752)

Ocjenski rad | diplomski rad

Sindičić, Matilda Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Sindičić, Matilda

Božanić, Rajka

hrvatski

Korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju

U radu je utvrđivana korelacija dviju metoda određivanja udjela mliječne masti u mlijeku i vrhnju. Za analizu mlijeka korištena je metoda po Gerberu, koja se temelji na kemijskom otapanju kazeina i zaštitne opne kuglica masti, i metoda infracrvene spektrometrije. Za analizu vrhnja korištena je gravimetrijska metoda po Roederu i Gerberu, najtočnija brza metoda za određivanje udjela masti u vrhnju, te metoda infracrvene spektrometrije. Analizirano je po pet uzoraka steriliziranog mlijeka sa 0, 9% i 3, 8% mliječne masti, pasteriziranog mlijeka sa 1, 5% i 3, 2% mliječne masti te vrhnja sa 12, 30 i 39% mliječne masti. Rezultati su pokazali da nema značajnih razlika u mjerenjima mliječne masti pomoću Gerberove (za mlijeko) odnosno Roederove metode (za vrhnje) i metode infracrvene spektrometrije.

mlijeko; vrhnje; metoda po Gerberu; metoda po Roederu; infracrvena spektrometrija

nije evidentirano

engleski

Corelation two methods by determing milk fat in milk and cream

nije evidentirano

milk fat; milk; cream; Gerber method; Roeder method; infrared spectrometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

26.01.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija