Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani (CROSBI ID 356754)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gabelica, Buga Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani / Rončević, Sanda (mentor); Nemet, Ivan (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2009

Podaci o odgovornosti

Gabelica, Buga

Rončević, Sanda

Nemet, Ivan

hrvatski

Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani

Atomskom emisijskom spektrometrijom uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) određen je sadržaj kositra u uzorcima konzervirane hrane. Mjeren je emisijski intenzitet pri nekoliko linija kositra uz prethodnu redukciju dodatkom otopine vinske kiseline i generiranje hidrida kositra otopinom natrijevog borhidrida. Detekcijske granice (1, 4 – 6, 5 ng dm3) pri odabranim linijama ukazuju na visoku osjetljivost određivanja. Mjeren je sadržaj kositra pri srednjim (do 100 g kg1) i višim (do 200 g kg1) udjelima. Za ispitivane uzorke nisu premašene vrijednosti propisanih maksimalno dozvoljenih koncentracija. Metoda dodatka standarda primjenjena je u određivanju niskih sadržaja kositra. Utvrđena je bolja osjetljivost određivanja metodom ICP-AES u usporedbi s rezultatima analize kositra u istim uzorcima metodom atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS).

atomska emisijska spektrometrija uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) ; kositar ; metoda dodatka standarda

nije evidentirano

engleski

Spectrometric determination of tin in canned food samples

nije evidentirano

inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES) ; tin ; method of standard addition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

14.09.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija