Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani (CROSBI ID 356754)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gabelica, Buga
Rončević, Sanda
Nemet, Ivan
hrvatski
Spektrometrijsko određivanje kositra u konzerviranoj hrani
Atomskom emisijskom spektrometrijom uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) određen je sadržaj kositra u uzorcima konzervirane hrane. Mjeren je emisijski intenzitet pri nekoliko linija kositra uz prethodnu redukciju dodatkom otopine vinske kiseline i generiranje hidrida kositra otopinom natrijevog borhidrida. Detekcijske granice (1, 4 – 6, 5 ng dm3) pri odabranim linijama ukazuju na visoku osjetljivost određivanja. Mjeren je sadržaj kositra pri srednjim (do 100 g kg1) i višim (do 200 g kg1) udjelima. Za ispitivane uzorke nisu premašene vrijednosti propisanih maksimalno dozvoljenih koncentracija. Metoda dodatka standarda primjenjena je u određivanju niskih sadržaja kositra. Utvrđena je bolja osjetljivost određivanja metodom ICP-AES u usporedbi s rezultatima analize kositra u istim uzorcima metodom atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS).
atomska emisijska spektrometrija uz induktivno spregnutu plazmu (ICP-AES) ; kositar ; metoda dodatka standarda
nije evidentirano
engleski
Spectrometric determination of tin in canned food samples
nije evidentirano
inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (ICP-AES) ; tin ; method of standard addition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
14.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb