Mogućnost primjene ultrazvuka visokog intenziteta u mljekarskoj industriji (CROSBI ID 158574)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Herceg, Zoran ; Brnčić, Mladen ; Režek Jambrak, Anet ; Rimac Brnčić, Suzana ; Badanjak, Marija ; Sokolić, Irma
hrvatski
Mogućnost primjene ultrazvuka visokog intenziteta u mljekarskoj industriji
U posljednje vrijeme mnoga istraživanja usmjerena su na razvoj novih postupaka obrade hrane sa ciljem dobivanja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete. Dosadašnji rezultati primjene ultrazvuka visokog intenziteta pokazali su da se ova tehnika može uspješno primijeniti u svrhu smanjenja broja ili uništenja mikroorganizama, pri čemu se u znatnoj mjeri može uštedjeti energija i skratiti vrijeme trajanja procesa proizvodnje, te primijeniti blaži uvjeti toplinske obrade, a pritom dobiti proizvod veće nutritivne vrijednosti. Shodno tome, pokazalo se da je obrada ultrazvukom visokog intenziteta potencijalno vrlo uspješan postupak obrade mlijeka, posebno u kombinaciji s povišenom temperaturom.
mlijeko; ultrazvuk; mikroorganizmi
nije evidentirano
engleski
Possibility of application high intensity ultrasound in milk industry
nije evidentirano
milk; ultrasound; microorganisms
nije evidentirano