Utjecaj ambalažnog materijala, metode pakiranja i uvjeta čuvanja na trajnost pilećih kobasica (CROSBI ID 356844)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Tovunac, Ivan
Galić, Kata
hrvatski
Utjecaj ambalažnog materijala, metode pakiranja i uvjeta čuvanja na trajnost pilećih kobasica
Cilj ovog rada je bilo utvrđivanje trajnosti pilećih hrenovki pakiranih u vakuumu i u zaštićenoj atmosferi (modificiranoj atmosferi, MA) tijekom čuvanja na različitim temperaturama (0o – 4oC i 4o – 8oC). U tu svrhu su uzeti i istraživani uzorci iz redovite proizvodnje i uzorci uz dodatak laktata (3%). Za vakuum pakiranje korištena su dva ambalažna materijala u obliku vrećice i termoskupljajućeg omota. Za MA pakiranje, u smjesi plinova od 70 % N2 i 30 % CO2, korištena je kombinacija materijala za izradu zdjelice i pokrovnog filma. Najveća trajnost (54 dana) postignuta je kod pilećih hrenovki, s laktatom i bez laktata, pakiranih u modificiranoj atmosfreri i čuvanih pri temperaturi od 0o – 4oC.
ambalažni materijali; modificirana atmosfera; pileće hrenovke; trajnost; vakuum pakiranje.
nije evidentirano
engleski
Effects of packaging material, methods and storage conditions on the shelf life of chicken frankfurters
nije evidentirano
chicken frankfurters; modified atmosphere; packaging materials; packaging methods; shelf life; vacuum packaging
nije evidentirano
Podaci o izdanju
74
03.11.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb