Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna (CROSBI ID 356846)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Papić, Sanja
Vahčić, Nada
hrvatski
Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna
U ovom radu analizirano je 10 uzoraka meduna hrvatskog podrijetla. Određivan je antioksidacijski kapacitet meduna, koristeći spektrofotometrijske testove: sadržaj ukupnih fenola određen je pomoću Folin-Ciocalteu metode, FRAP metodom određena je antioksidacijska aktivnost a DPPH metodom određena je antiradikalska aktivnost. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 242, 1 mh GAE/kg meda do 480, 2 mg GAE/kg meda, "radical scavenging" aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 3, 61 do 4, 87 a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 616, 78 do 991, 78 uM Fe(II) 10%-tne otopine meda. Utvrđana je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određena DPPH metodom (r=0, 9032) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 9584), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r=0, 8861).
med; fenoli; FRAP; DPPH
nije evidentirano
engleski
Total phenolics and antioxidant activity of honeydew honey
nije evidentirano
honey; phenolics; FRAP; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
16.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb