Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna (CROSBI ID 356846)

Ocjenski rad | diplomski rad

Papić, Sanja Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Papić, Sanja

Vahčić, Nada

hrvatski

Ukupni fenoli i antioksidacijska aktivnost meduna

U ovom radu analizirano je 10 uzoraka meduna hrvatskog podrijetla. Određivan je antioksidacijski kapacitet meduna, koristeći spektrofotometrijske testove: sadržaj ukupnih fenola određen je pomoću Folin-Ciocalteu metode, FRAP metodom određena je antioksidacijska aktivnost a DPPH metodom određena je antiradikalska aktivnost. Sadržaj ukupnih fenola kretao se u rasponu od 242, 1 mh GAE/kg meda do 480, 2 mg GAE/kg meda, "radical scavenging" aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 3, 61 do 4, 87 a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 616, 78 do 991, 78 uM Fe(II) 10%-tne otopine meda. Utvrđana je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određena DPPH metodom (r=0, 9032) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 9584), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r=0, 8861).

med; fenoli; FRAP; DPPH

nije evidentirano

engleski

Total phenolics and antioxidant activity of honeydew honey

nije evidentirano

honey; phenolics; FRAP; DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

16.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija