Polifenolni sastav vina cabernet sauvignon (CROSBI ID 356847)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Topić, Ivana
Banović, Mara
hrvatski
Polifenolni sastav vina cabernet sauvignon
Crna vina su bogat izvor polifenolnih spojeva kojima se pripisuju razni pozitivni učinci na zdravlje potrošača. Za ispitivanja u ovom radu odabrano je grožđe sorte Cabernet Sauvignon. Cilj eksperimentalnog dijela rada bio je pratiti promjene polifenolnog sastava tijekom alkoholne fermentacije u procesu proizvodnje vina. Standardne spektrofotometrijske metode primjenjene su za određivanje udjela ukupnih fenola, neflavonoidnih fenola, ukupnih antocijana te inteziteta i nijanse boje. Tijekom burnog vrenja utvrđen je porast udjela ukupnih fenola, neflavonoidnih fenola, ukupnih antocijana i intenziteta boje, dok je kod nijanse boje došlo do blagog pada.
polifenoli; Cabernet Sauvignon; crno vino
nije evidentirano
engleski
polyphenol composition of cabernet sauvignon wine
nije evidentirano
polyphenols; Cabernet Sauvignon; redwine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
10.09.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb