Antioksidacijski kapacitet livadnog meda (CROSBI ID 356850)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Škaričić, Žana
Marković, Ksenija
hrvatski
Antioksidacijski kapacitet livadnog meda
U ovom radu analizirana su 22 uzorka livadnog meda hrvatskog podrijetla. Određen je sadržaj ukupnih fenola pomoću Folin-Ciocalteu metode, te antioksidacijska aktivnost pomoću dviju metoda, DPPH i FRAP. Sadržaj ukupnih fenola se kretao u rasponu od 66, 13 mg GAE/kg meda do 981, 18 mg GAE/kg meda, „radical scavenging“ aktivnost izražena kao IC50 u rasponu od 5, 50 do 40, 02, a antioksidacijska aktivnost izražena kao FRAP vrijednost od 87, 19 do 1247, 19 μM Fe (II) 10 % otopine meda. Utvrđena je linearna korelacija između udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene DPPH metodom (r=0, 9592) te udjela ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti određene FRAP metodom (r=0, 9382), kao i između DPPH i FRAP vrijednosti (r=0, 9343).
med; fenoli; FRAP; DPPH
nije evidentirano
engleski
Antioxidant capacity of meadow honey
nije evidentirano
honey; phenolics; FRAP; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
14.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb