Proizvodnja etanola na svježim rezancima šećerne repe (CROSBI ID 356867)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vrana, Ivna
Šantek, Božidar
hrvatski
Proizvodnja etanola na svježim rezancima šećerne repe
U ovom istraživanju proučavana je proizvodnja etanola na svježem rijetkom soku kao i na svježim rezancima šećerne repe. Proizvodnja etanola na svježem rijetkom soku šećerne repe provedena je u bioreaktoru s mješalom, a na svježim rezancima šećerne repe u horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru (HRCB). U oba procesa radni mikroorganizam bio je kvasac Saccharomyces cerevisiae. Kod proizvodnje etanola na svježem soku šećerne repe dobiveno je 60, 78 g/L etanola (7, 7% v/v) uz produktivnost bioprocesa od 0, 779 g/Lh. Proizvodnja etanola na svježim rezancima šećerne repe u HRCB s 16% v/m (svježih rezanaca) inokuluma rezultirala je najvišom koncentracija etanola (54, 22 g/L ; 6, 9% v/v) uz produktivnost bioprocesa od 0, 532 g/Lh.
etanol ; svježi sok šećerne repe ; svježi rezanci šećerne repe ; Saccharomyces cerevisiae ; šaržni uzgoj ; bioreaktor s mješalom ; HCRB
nije evidentirano
engleski
Ethanol production on the raw sugar beet chips
nije evidentirano
ethanol ; raw sugar beet juice ; raw sugar beet chips ; Saccharomyces cerevisiae ; batch cultivation ; stired tank bioreactor ; HRTB
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
20.11.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb