Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mesno koštano brašno kao proteinsko-mineralno krmivo (CROSBI ID 558627)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kalambura, Sanja ; Kalambura, Dejan ; Špehar, Ana Mesno koštano brašno kao proteinsko-mineralno krmivo // Zbornik sažetaka XVI međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2009 / Slavko Lulić (ur.). Zagreb: Krmiva, 2009. str. 48-48

Podaci o odgovornosti

Kalambura, Sanja ; Kalambura, Dejan ; Špehar, Ana

hrvatski

Mesno koštano brašno kao proteinsko-mineralno krmivo

Mesno koštano brašno proteinsko je krmivo koje nastaje termičkom obradom otpada životinjskog podrijetla u kafilerijskim pogonima. Osnovne karakteristike su mu: veliki postotak suhe tvari, sadrži svega 4-7% vode, sadržaj proteina mu je približno 50%, sadržaj pepela 35% te masti 8-12%. Vrlo je velika koncentarcija aminokiselina te krvno brašno, brašno od perja i riblje brašno sadrže veću količinu, najmanje pet esencijalnih amionokiselina u usporedbi sa sojom. Promatrajući životinjski protein kroz povijest razvidna je njegova više namjenska uloga. Početkom 20. stoljeća mesno koštano brašno se uvodi u krmiva za svinje sa ciljem ubrzanja rasta svinja. Povećana stočarska proizvodnja, širenje tržišta, pojava organiziranih klaonica u urbanim sredinama kao i trgovačkih lanaca dovodi do širenja kafilerijske industrije te mesno koštano brašno postaje neizostavno krmivo i u hranidbi goveda. No, u isto vrijeme ne poštivanje opće postavljenih normi kontrole kvalitete proizvoda kao i sloboda pojedinih zemalja u eksperimetiranju procesa dovodi da toga da se na farmama mlječnih krava, posebice u Engleskoj, osamdesetih godina počelo sa praksom hranidbe teladi zamjenicama za mlijeko s dodatkom mesnog koštanog brašna. Upravo u to vrijeme kafilerije u Engleskoj prerađuju velike količine otpada životinjskog podrijetla no štednja energenta i snižavanje temperature sterilizacije na vrijednost od 100ºC, odnosno ne poštiovanje jedne od ključnih kritičnih točaka HACCP metode, navodi se kao jedan od velikih propusta u preradi otpada životinjskog podrijetla, a što se kasnije dovodi u svezu s pojavom „kravljeg ludila“. Od tada mesno koštano brašno postaje ekološki i zdravstveni problem, zabranjuje se negova upotreba kao krmiva i to traje do danas.

termička obrada ; mesno koštano brašno ; proteinsko-mineralno krmivo

nije evidentirano

engleski

Meat bone meal as a protein-based mineral feed

nije evidentirano

thermal processing ; meat bone meal ; protein-based mineral feed

nije evidentirano

Podaci o prilogu

48-48.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka XVI međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2009

Slavko Lulić

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

XVI Međunarodno savjetovanje Krmiva 2009

predavanje

01.07.2009-03.07.2009

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija