Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida (CROSBI ID 558641)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Đurđica Ačkar, Drago Šubarić, Jurislav Babić, Antun Jozinović, Mirela Kopjar, Borislav Miličević
hrvatski
Izolacija i modifikacija škroba iz ječma smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida
Ječam sadrži nutrijente iste kao i druge žitarice: škrob, vlakna i proteine. U prehrambenoj industriji, ječam se najviše koristi za proizvodnju slada koji se koristi u industriji piva i viskija. Zrno ječma sadrži 45 do 66 % škroba. Cilj ovoga rada bio je izolirati škrob iz ječma te provesti modifikaciju smjesom glutarne kiseline i acetanhidrida. Osim toga, odrediti probavljivost nativnog i modificiranog škroba ječma, te odrediti svojstva paste, kapacitet bubrenja i indeks topljivosti navedenih škrobova. U odnosu na nativni škrob ječma, modificirani škrobovi ječma smjesama glutarne kiseline i acetanhidrida imali su nižu temperaturu želatinizacije, višu viskoznost vrha, te viši indeks topljivosti i kapacitet bubrenja. Osim toga, probavljivost modificiranih škrobova ječma također se povećala.
ječam; škrob; glutarna kiselina; acetanhidrid
nije evidentirano
engleski
Isolation and modification of barley starch with mixture of glutaric acid and acetanhydride
nije evidentirano
barley; starch; glutaric acid; acetanhydride
nije evidentirano
Podaci o prilogu
647-651.
2010.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
45. hrvatski i 5. međunarodni simpozij agronoma - Zbornik radova
Sonja Marić, Zdenko Lončarić
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-6331-79-6
Podaci o skupu
45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma
poster
15.02.2010-19.02.2010
Opatija, Hrvatska